П’ятниця , 29.03.2024

В Україну повезуть недорогі автомобілі з Канади

Українцям обіцяють дешеві автомобілі з Канади. З 1 серпня цього року набуває чинності угода про зону вільної торгівлі між країнами, а в список продукції, яка буде завозитися в пільговому режимі, потрапили і машини.

Щоправда, як розповів голова Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко, як і у випадку з ЗВТ України з Європою, мита на нові легковики з Канади обнулять не відразу. Передбачено перехідний період на 8 років. У перший рік доведеться платити 7/8 від базової ставки до 7% від митної вартості, тобто 6,125%, у другий рік — 3/4 (5,25%) і т. д.

Але з серпня цього року нульове ввізне мито введуть тільки на нові бензинові авто з об’ємом двигуна 2,2-3 л, а також на дизельні моделі з мотором більше ніж 2,5 л.

Плюс — з першого року обнуляються мита на всі вживані авто з Канади. Передбачена також система пільгових акцизних ставок — від 0,1 євро до 2,2 євро за кожен кубічний сантиметр двигуна в залежності від його обсягу.

Зрозуміло, що доведеться платити ще 20% ПДВ, але навіть при цьому розмитнення вийде дешевшим, ніж, скажімо, у випадку з європейськими авто. Якщо на останні на митниці нараховують близько 30-33% від вартості, то плата за канадські орієнтовно складе 27-29%.