П’ятниця , 29.03.2024

На Тернопільщині презентували книжку про невідомі сторінки з життя Блаженнішого Любомира Гузара (фото)

На презентації книжки Володимира Частуха про рідне село Блаженнішого Любомира Гузара «Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара», що відбулась 21 липня в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, було людно.

Були присутні священики Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ, тернополяни та гості з-за кордону.

Автор книги – вчитель фізики та математики Завалівської школи, розповів, що до цієї монографії цікавився історією села і вже встиг видати 3 книжки. А випадковий давній знімок надгробку могили прадіда і прабабусі Любомира Гузара (який був відсутній на той час на могилі, через вандалів) зацікавив його тематикою пошуку родоводу Блаженнішого. Співпраця з місцевим краєзнавцем Степаном Колодницьким та родичкою Любомира Гузара з Торонто – Марією Рипан стали основою для видання книжки «Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара». Сам архієпископ ще за життя відписав на запит автора майбутньої книжки й підтвердив як своє походження з цього села на Підгаєччині, так і достовірність фото з надгробку своїх родичів.

Гостею заходу стала правнучка Блаженнішого Любомира Гузара, яка приїхала з Торонто поділитись історіографією свого знатного роду, а також села Завалів, старовинного храму XV ст., печер та церкви і, звичайно, сторінками з життя нашого земляка Блаженнішого Світлої Пам’яті Любомира Гузара.

За словами отця Віталія Козака, цей проект є хорошим способом відкривати щоразу для себе сторінки з життя нашого «відомого незнайомця».