П’ятниця , 29.03.2024

Створене природою: Червоногородський водоспад

Червоногородський водоспад відомий серед туристів під назвою Джуринський – гідрологічна пам’ятка природи, що входить до Національного природного парку “Дністровський каньйон”. Це найвищий рівнинний водоспад на теренах України.

Джуринський водоспадЧервоногородський водоспад розміщений в Заліщицькому районі поблизу села Ниркова в урочищі “Червоне”. Його назва походить від давнього однойменного міста – Червоногород.

Джуринським його називають на честь річки Джурин, де він і розташований.

Варто зазначити, що водоспад утворений штучно.

Всього існує три версії походження водоспаду:

  1. Однією з найпопулярніших є версія-легенда, згідно з якою над створенням водоспаду трудилися турки-османи в 1672 році. Тоді під час облоги Червоногородського замку, щоб ослабити захист, вороги перерубали кам’яний кряж тим самим змінивши річище Джурин. Нові водні шляхи простягалися через круті пагорби, які в кінцевому результаті й стали основою водоспаду.
  2. Другу версію напряму пов’язують зі значною перебудовою, яка почалася у ХІХ столітті. Тоді укріплений замок вирішили перебудувати у палац із великим ландшафтним парком, який вимагав зрошення і різного роду прикрас. Водоспад власне і став головною прикрасою.
  3. Третя версія стверджує, що водоспад має природне походження. Йдеться про зміщення тектонічних плит, які не лише зробили перепад висот ділянки річища, але й дещо змінили саме річище. На жаль, офіційного наукового підтвердження ця версія немає.

Джуринський водоспадПопри те, що дві перші версії вельми популярні як серед місцевого населення, так і серед туристів, їх легко спростувати. Для цього достатньо відкрити мапу фон Міга, зроблену протягом 1779-1782 років.

На карті добре видно річку Джурин з усіма її петлями навколо замку, що вже спростовує версію про підкопи татар. А от міст, зображений на замковій дорозі, свідчить про те, що води не міняли свого шляху, а отже не зазнавали змін під час перебудов.

Окрім того, немає документів, які б підтверджували сам факт оборони замку, що робить відповідні заяви недоречними й необґрунтованими.

Найбільш ймовірною може бути версія, не зазначена вище. Місцеві жителі власноруч створили млин, а водоспад був його частиною, яка посилювала та пришвидшувала роботу. Про це говорять деякі вчені та місцеві жителі. Документальна згадка про млин датована 1880 роком у першому томі “Географічного словника Польського королівства”.

На сьогодні повна висота Джуринського водоспаду становить 16 метрів, ширина – 20 м. Всього він налічує три каскади.

Джуринський водоспад офіційно оголошено об’єктом природно-заповідного фонду та визнано одним із найпривабливіших туристичних об’єктів Тернопільщини.

На жаль, добратися до водоспаду з Тернополя можна лише з пересадками. З обласного центру ходять “прямі” автобуси до Заліщик та Городенка, а вже звідти власне до водоспаду. Вся дорога займе близько трьох годин. Вартість поїздки на одну людину становитиме 100 гривень.

Христина СЛОТА