П’ятниця , 19.04.2024

Тернопіль не тільки купуватиме, але й продаватиме через ProZorro

Тернопіль став другим містом в Україні, яке приєдналося до системи Prozorro. Продажі.

Міський голова Тернополя Сергій Надал та керівник напрямку «ProZorro. Продажі» Олексій Соболєв

Міський голова Тернополя Сергій Надал та керівник напрямку «ProZorro. Продажі» Олексій Соболєв

Декларацію про приєднання до системи днями підписали міський голова Тернополя Сергій Надал разом з керівником проекту ProZorro. Продажі Олексієм Соболевим. Таким чином, поводження з коштами міського бюджету стане “ще прозорішим”.

Міський голова Тернополя Сергій Надал підкреслив, що довіра до місцевого самоврядування базується у першу чергу на відкритості і прозорості поводження з громадськими коштами.

“Довіра інвестора, бізнесу і людей до органів місцевого самоврядування базується на відкритості. Тернопільська мерія зробила чимало для того, щоб наша робота була максимально прозорою. Ми одними з перших долучалися до електронних систем, які дозволяли бачити розподіл бюджету у режимі реального часу. Одними з перших долучилися до системи ProZorro для проведення торгів із закупівлі послуг і товарів для потреб міста. Тепер зроблено черговий крок до ще більшої відкритості”, – сказав Сергій Надал.

Керівник напрямку «ProZorro. Продажі» Олексій Соболєв, звернув увагу, що система заслужила довіру на ринку товарів і послуг. Учасники впевнені, що вона усуває самі можливості для корупції.

“У нас високі показники ефективності проекту. Упродовж 8 місяців система згенерувала довіру. Ринок дійсно вірить, що обійти систему неможливо. Коли приходить більше двох покупців, у середньому ціна зростає на 23%. За липень ми продали 60% виставленого майна державних та комунальних підприємств України ”, – зазначив керівник проекту ProZorro.Продажі Олексій Соболев.

Очільник Тернополя у свою чергу висловив сподівання, що система дозволить забезпечити справедливі конкурси та зробить оптимальними надходження до бюджету.

“Впевнений, що можливості співпраці із системою ProZorro.Продажі дадуть більшу відкритість влади, конкуренцію на ринку, зросте кількість бажаючих для придбання певного об’єкту чи товару. А це додаткові надходження до бюджету”, – сказав Сергій Надал.

Міський голова також наголосив, що з часом місто планує перейти до продажу не лише комунального майна, але й послуг через систему.

“Ми робимо все можливо, щоб у сумлінного бізнесу виникало якомога менше проблем у стосунках підприємців з містом, коли йдеться, наприклад, про оренду комунального майна. З часом впровадимо ProZorro і в цьому напрямку. Все буде відбуватися через електронну систему. Практично виключається людський фактор. Таким чином, ми ще більше підвищимо довіру до органів місцевого самоврядування, як з боку інвестора, так і з боку людей”, – зазначив Сергій Надал.

Нагадаємо, до системи  ProZorro можуть приєднатися місцеві органи виконавчої влади, державні та комунальні підприємства та організації з державною часткою понад 50%. Продажі є безкоштовною для держави чи міської ради, а комісію електронним майданчикам сплачує переможець торгів. Тернопіль успішно працює з системою публічних закупівель ProZorro, і відтепер працюватиме ще й з системою «Prozorro.Продажі», через яку можна швидко та ефективно реалізовувати майно, права на проведення різних заходів чи послуги.

За словами міського голови Тернополя максимальне переведення функцій міської влади у електронну площину нівелює саму можливість виникнення корупційних ді.

«Відкритість влади – це також боротьба з корупцією. Ми намагаємося знищити навіть основи для ведення корупційних дій. Основний шлях до цього – максимально віддалити чиновника та простого громадянина. Чиновник має лише виконувати сервісні функції, а не «вирішувати» проблему.

Так моя команда намагається максимально електронізували міську раду. Окрім системи Prozorro Тернопіль першим з українських міст почав використовувати систему «Відкрите місто», котра дозволяє збирати та аналізувати інформацію про конкретні господарські проблеми і оперативно вирішувати такі проблеми; у Тернополі вже запровадили систему «Відкритий бюджет». Також діють автоматизована система електронного документообігу, автоматизована систему управління відображенням муніципальних даних; унікальна система централізованого відео спостереження; систему електронних петицій; електроні черги у дитячі садки; відстеження руху громадського транспорту у реальному часі; дистанційна оплата комунальних послуг; зони вільного доступу до інтернет у громадському транспорті та публічних місцях. Також у місті діють такий важливий інститут прямого народовладдя як громадський бюджет, коли частина міського бюджету розподіляється на проекти представників громади Тернополя», – підсумував Сергій Надал.

За матеріалами ТМР.