П’ятниця , 19.04.2024

У Тернополі мешканці бояться, що їхня п’ятиповерхівка може завалитись (ФОТО)

Мешканці п’ятиповерхівки, що на вул. Миру, 3, бояться, що їх будинок може завалитись.

7 липня зранку на місці зібрались близько чотирьох десятків людей.

  • Тут прірва, метрів два, – каже тернополянка Лариса. – Він (підприємець, який проводить реконструкцію зупинки громадського транспорту – прим. авт.) забрав опорну стінку. І йде зсув будинку.

Мешканка Миру, 3 Світлана Потапова розповіла, що підприємець обіцяв – підпірної стіною для будинку стане стіна його магазину.

  • Чи вони забагато вирили – не знаю, але за бетоном утоврилась яма, яку він просто закидає землею, – каже Світлана Потапова. – Вчора привезли кілька КАМАЗів  землі і закидали яму. Земля вже до ранку посунулась. Нас не влаштовує така абсолютно неукріплена підпірна стінка.

До ранку з’явились тріщини і в самому грунті, каже мешканка Миру, 3 Людмила Третяк. Жінка розповіла, що будинок неофіційно в аварійному стані ще від 13 січня 2016 року. На фасаді – тріщини. Відтоді є пломби. Від 8 лютого, відколи почалась реконструкція, тріщина є і на пломбі.

  • Спочатку підприємець Юрій Четвертак хотів будувати триповерховий розважальний комплекс з «наливайками» – 7 м 40 см висотою, – розповіла мешканка Миру, 3 Вікторія Сидорук. – Тоді вікна у нашому будинку затуляло б до третього поверху. Мешканцям за допомогою депутатів міськради вдалось «відвоювати» світло у вікнах. Після того підприємець буцім пішов нам на зустріч, повідомив, що будуватиме 2 метра вниз і 3,50 наверх. Тобто, будова буде такої ж висоти, як і раніше кіоск на зупинці.

Мешканці кажуть, що їм байдуже, що будуватиме там підприємець. Головне, щоб дотримувався обіцянок і укріпив будинок. Бо вже є тріщини і на грунті, і на фасаді. І що підприємець пообіцяв – не робить.

  • Ще взимку ми були на прийомі в міського голови Сергія Надала, – каже Світлана Потапова. – Він запевнив, що спілкувався з підприємцем. І той пообіцяв, що на місці буде невелике приміщення. А за спричинені мешканцям збитки збудує дитячий майданчик. На сьогодні – ні майданчика, ні підпірної стінки.

Люди хочуть, щоб підприємець таки укріпив будинок. Бо і так після кожного сильнішого дощу на Миру – озеро. Тепер під час опадів вода набирається в котлован на будові і підтоплює будинок.

– Ми боїмось за своє житло і за своє життя, – каже пані Світлана. – Що вже казати про те, що в нас вже півроку немає зупинки. Стоїть одна лавочка. Ні від дощу сховатись, ні транспорту зачекати.

Коментарі згодом, пише “20 хвилин”.