П’ятниця , 29.03.2024

Чортківський костел – одна із найвеличніших споруд на Тернопільщині (ФОТО)

Майже в самому серці Чорткова розташувався Костел Матері Божої святого Розарія та святого Станіслава, або як його ще називають місцеві – Домініканський костел. Це сакральна споруда римо-католицької церкви, яка діє і до сьогодні.

Домініканський костел у ЧортковіПопри значну популярність, достеменно невідомо, коли саме храм було зведено. Направду відомо лише те, що його засновником став Станіслав Гольський (роки життя 1553-1612).

Саме він вперше запросив ченців домініканського ордена до міста та запропонував їм тут оселитися.

Деякі вчені стверджують, що костел почали будувати у 1610 році, закінчивши роботи майже через дев’ять років.

Проте інші впевнені, що первісна споруда – невелика капличка, яка потім і стала основою для розбудови – була зведена ще до кінця 1600-х років. А от першу письмову згадку про святиню датують 1953 роком.

Костел у ЧортковіІ справді важким стало для костелу XVII століття: майже постійні набіги татар, визвольні походи Хмельницького, польсько-турецька війна та окупація.

У ті часи споруду хоч і підтримували в чистоті та незначних відбудовах, проте так і не змогли захистити її від значного руйнування.

До того ж, багато було тих, хто хотів поживитися на неймовірному “вбранні” та елементах релігійного декору.

Лише в другій частині XVIIІ століття віряни активно почали відстоювати свої права. Католицька церква бере ситуацію в свої руки. Храм відбудували та оздобили масивним дорогим деревом і сріблом, встановили вівтар ручної робити та інші не менш цінні речі.

Активну підтримку у розбудові та обрамленні костелу надавав австрійський уряд, який не лише виділив на це значну частину коштів, але й направляв на будівництво та служіння людей.

На початку ХХ століття за керівництва видатного українського архітектора Яна Саса Зубрицького почалася масштабна відбудова костелу.

Навіть Перша світова війна не вплинула на хід робіт. У цей період святиню оздоблюють новим вівтарем і амвоном, а також різьбленими дерев’яними елементами та новим органом.

Під час Другої світової війни та значний час після неї святиня почала занепадати. У 1941 році домініканських рабів розстріляли, проте зруйнувати костел так і не посміли.

Лише у 1989 році місцева влада зуміла відновити споруду та повернути домініканців, які є тут і до сьогодні.

Надзвичайною є архітектура храму, яка збереглася до наших днів. Неймовірне поєднання законів класичної готики з елементами Відродження справляє і справді сакральне, містичне враження.

Зараз Чортківський храм є однією із найвеличніших споруд на Тернопільщині. Добратися до нього із Файного міста можна прямим рейсовим автобусом, або електричкою. Дорога займе не більше двох годин, а вартість квитка становитиме близько 50 гривень.

Христина СЛОТА, “Терноград”