Субота , 20.04.2024

Базальтові стовпи вражають своїми масштабами та красою (ФОТО)

Своєрідною родзинкою Рівненської області є Базальтові стовпи, розташовані в Костопільському районі поблизу трьох сіл – Базальтове, Берестовець та Новий Берестовець. 

Базальтові стовпи – це комплексна пам’ятка, яка належить до стратиграфічної, петрографічної, мінералогічної та палеовулканічної груп та розташована на схилі Українського кристалічного щита.

Загальна площа стовпів становить близько 0,8 гектара, що робить їх чи не найбільшими в Україні. Створені на базі Івано-Долинського родовища базальтів вони ще у 1972 році отримали природоохоронний статус та були віддані під догляд ПАТ «Івано-Долинський спецкар’єр».

Попри відносно невелику величину самої пам’ятки, стовпи вражають своїми масштабами та габаритами. Так, загальна протяжність базальтів досягає позначки у 230 метрів. Товщина стовпів коливається в межах 0,6-1,2 метра, а висота – від трьох до тридцяти метрів.

Ще однією особливістю базальтових стовпів є прямий рівний розкол, який у більшій мірі був утворений природою.

Варто зазначити, що окрім габаритних базальтових стовпів, на території пам’ятки можна знайти з десяток різновидів мінералів, а саме: адуляр, хлорит, яніт, кварц, халцедон, кальцит, барит, гематит, пірит, марказит, псиломелан, борніт, азурит, мідь самородна. У поєднанні з могутніми стовпами це набуває неймовірно красивого вигляду. 

Історія Базальтових стовпів, на превеликий жаль, достеменно невідома. У документальних згадках стверджується, що перші базальтові поклади були знайдені у XVIII столітті поблизу сіл Нового Берестовця і Базальтового. Саме тоді розпочався видобуток породи відкритим способом.

Майже постійні роботи призвели до того, що частину кар’єрів затопило. Відтоді базальтові стовпи у поєднанні з мальовничими водоймами стали ще більш привабливими для туристів.

Наймальовничішим кар’єром тепер вважають кар’єр, розташований в урочищі Янова Долина біля села Базальтового. Тут базальтові стовпи височіють над невеликим озером, посеред якого утворився острівець. Місцеві жителі називають його «Островом кохання» та вірять, що загадавши бажання, обов’язково зустрінеш свою долю.

На сьогодні базальтові стовпи – це одне з найпопулярніших місць серед туристів. Місцевість відкрита для всіх охочих.

Добратися до базальтових стовпів з Тернополя не проблематично. Для початку рейсовим автобусом або поїздом потрібно доїхати до Рівного. Звідти до Костополя, а вже там, пересівши в маршрутне таксі – до одного з сіл, біля яких розміщені стовпи.

Дорога триватиме більш ніж три години. Вартість поїздки в одну сторону для однієї людини обійдеться в межах 120-150 гривень, залежно від обраного виду транспорту.

Христина СЛОТА