П’ятниця , 19.04.2024

Краса і легенди карпатського озера Марічейка (ФОТО)

Мальовниче озеро з ніжною назвою Марічейка знаходиться в Українських Карпатах, а саме в Івано-Франківській області у Верховинському районі. Найближче до нього розташовується село Явірник.

Особливістю озера є те, що воно високогірне і розташоване на висоті 1510 метрів над рівнем моря у південній частині Карпатського національного парку, на північно-східному схилі гори Шурин. Зимою на березі озера можна милуватися однією з найбільших гір України – Піп Іван (висота 2022 м).

Ще однією родзинкою озера є його походження – льодовикове – воно виникло в заглибинах землі, утворених великими брилами льоду. 

Хоч озеро і велике, проте не глибоке – при 88 метрах довжини та 45-ти метрах ширини максимальна глибина сягає лише 0,8 метра. Це друге за площею озеро Чорногори.

Варто зазначити, що раніше Марічейка була значно глибшою. Так, у згадках Т. Вішньовського згадується, що глибина озера у 1880 році сягала більш ніж два метри. Сьогодні експерти стверджують, що обміління озера викликані руйнуваннями морени.

Через невелику глибину сформувалися низькі береги та спуски, які частково вкриті субальпійськими луками та заростями осоки. Довкола озера знаходиться мальовничий ліс із гірської сосни та ялини.

Озеро живиться майже постійно – атмосферними опадами, а також підземними потоками. Завдяки цьому літом навіть за найбільшої температури повітря воно ніколи не засихає.

Марічейка дає початок невеличкому струмку, який потім впадає в річку Погорілець.

Озеро приваблювало туристів ще від початку минулого століття. До того ж, повз нього проходив туристичний маршрут із Буркута на гору Піп Іван Чорногірський. Одна зі згадок такої подорожі була записана відомим українським математиком Володимиром Левицьким у 1904 році.

Зазначу, що з озером пов’язано багато легенд. Одна з них гласить про те, що Марічейка утворилася на місці смерті дівчини Марічки, яка відважно відвела ворогів від свого села. Наповнилася водойма слізьми її нареченого Івана, який так і не зміг витримати втрати коханої людини. Ліс довкола озера прозвали Дівочим. Місцеві жителі стверджують, що деколи опівночі тут чути плач та сміх молодої дівчини, можливо, вбитої Марічки.

Є ще одна легенда, яка дещо відрізняється від попередньої. Згідно з нею після вбивства Марічки затряслись гори, утворивши водойму, на дні якої поховали і дівчину, і її вбивць.

На сьогодні озеро Марічейка є одним із найпопулярніших місць в Українських Карпатах серед туристів та відпочивальників. Довкола нього облаштовано лавочки та столики для відпочинку, що дозволяє приємно провести час та насолодитися естетичною красою довколишньої природи.

Добратися до озера з Тернополя не просто. Для початку рейсовим автобусом, поїздом або електричкою необхідно приїхати до Коломиї. Звідти до Косова, потім до Верховини, а звідти попутними автівками або завдяки службі таксі до самого озера.

Поїздка триватиме не менше шести годин (залежно від виду транспорту та часу очікування між пересадками). Вартість проїзду в один бік коливатиметься в межах 300 гривень для однієї людини.

Христина СЛОТА