П’ятниця , 29.03.2024

Рекордна кількість працедавців Польщі готові наймати українців

Опитування польських роботодавців показують, що кожна четверта фірма в цьому році хоче бачити українських громадян в числі своїх співробітників.

робота ПольщаНе секрет, що польський ринок праці давно відчуває проблеми з робочою силою. Наприклад, Союз підприємців та роботодавців (Związek Przedsiębiorców I Pracodawców) вважає, що для збереження поточних темпів економічного розвитку Польща повинна буде до 2050 року прийняти близько 5 мільйонів іммігрантів – як мінімум, трудових.

З точки зору ZPP, українці ідеально підходять на цю роль завдяки близькості культури, мови і менталітету,  пише yavp.pl.

Це підтверджують і дані опитування, проведеного в минулому році порталом Pracuj.pl серед представників польських підприємств. 57% опитаних заявили, що в 2017 році планують збільшити штат співробітників, при цьому кожна четверта фірма планує взяти на роботу громадян України.

Як говориться в повідомленні, «Україна має великий кадровий потенціал, а її громадяни можуть знайти на польському ринку праці те, чого їм бракує на батьківщині. Багато з приїжджих – освічені та компетентні фахівці, до того ж добре мотивовані, вони можуть істотно допомогти польським підприємствам, які страждають від нестачі працівників ».

Крім збільшення числа українців, які працюють у Польщі, спостерігається і якісна зміна. За даними того ж Pracuj.pl, росте відсоток українців, які працюють на менеджерських посадах і в якості кваліфікованої робочої сили.

Так, більше третини всіх працюючих в Польщі українців (37,5%) працює на виробництві в якості кваліфікованих робітників, 18,8% працює в маркетингу і продажах, 12,5% складають офісні працівники, тоді як на керівних посадах працюють 4,2 % наших співгромадян.

За розрахунками польських статистиків, в 2017 році можна очікувати, що польські фірми будуть в змозі запропонувати роботу майже 1,2 мільйона українців.

Так, в першому кварталі поточного року фірми офіційно склали до Воєводських центрів зайнятості освідчення про те, що планують взяти на роботу 318 000 гостей з-за східного кордону. Це в півтора рази перевищує аналогічні показники за попередній рік. Динаміка обнадіює, але чи впорається з таким напливом бажаючих працювати іміграційна служба?

Джерело: svitua.com.ua