П’ятниця , 19.04.2024

Тернополяни б’ють на сполох: місто перетворюється у циганський притон

Все частіше тернополяни скаржаться на ромів, які чіпляються до людей, або неадекватно себе поводять. В поліції кажуть, що при виявленні правопорушення вони складають адмінпротоколи.

– А що це за така дискримінація? – обурюється тернополянка Світлана Кравчук. – Якби біла дитина голою бігала по вулиці, то вже б батьки мали геморою, більше як снігу взимку. Вже б поліція приїжджала, проводила профілактичну бесіду з батьками, передавали інформацію в соцслужби, органи опіки. Всі б разом тренділи, що це – недогляд, не виконання батьківських обо’язків. А циганчата що, не люди? Чи їхні батьки не мають паспортів? Чому поліція нічого не робить – нюхають клей – нормально, жебракують – нормально, бігають голі дорогою і наражають себе і водіїв на небезпеку – нормально? Це, виходить, дискримінація. Але дискримінація щодо нас, не циган.

У редакцію «20 хвилин» звернулась ще одна тернополянка, яка не менш обурена тим, як поводяться роми, а поліція нічого не робить.

– В неділю, 20 серпня, у Центрі стала свідком такої неприємної ситуації: біля пам’ятника Соломії Крушельницькій сиділо два малих цигани і на очах в усіх людей займались онанізмом, – розповідає тернополянка Олена. – Люди проходили повз них і всім було байдуже. Там ж стільки батьків з дітьми гуляє. Я просила в хлопців, щоб ті їх прогнали, але ніхто не хотів допомогти.

Жінка досі не може зрозуміти байдужість тернополян та боїться, що цигани захоплять місто.

– Я тоді подзвонила у поліцію, але циганчата напевно почули, вдягнули свої штанці і втекли, – каже жінка. – Поліція їх не знайшла. Я написала начальнику ГО Нацполіції Олександру Богомолу, а він відписав, що в таких випадках потрібно звертатись на «102». Я дуже шкодую, що не сфотографувала тих малих, але такі фото напевно і виставити десь не етично. Такими темпами у Тернополі скоро буде циганський притон.

Пані Олена розповідає, що неодноразово бачила, як малі роми в кущах нюхають клей, чіпляються до людей.

– Біля «Старого Сільпо» випросили в продавщиці два кульки, залізли в кущі і почали нюхати клей, – продовжує жінка. – А тоді в «Центрі» ті циганчата з тими своїми «причандалами» полізли у фонтан купатись, потім батьки своїх дітей туди ногами занурюють. Це жах якийсь. Цю тему потрібно піднімати, бо вони вже на стільки обнагліли. Вони раніше були біля автовокзалу, а тепер вони всюди. І покажуть тобі, і обізвуть….

В управлінні патрульної поліції Тернополя кажуть, що вони періодично отримують скарги від тернополян стосовно осіб ромської національності.

– Ми не ділимо людей за якимось критеріями: національність, соціальним статусом тощо, – повідомляють у прес-службі патрульної поліції. – Якщо виявляємо підозрілих – перевіряємо.

За розпивання алкоголю в заборонених законом місцях, появу в громадських місцях у п’яному вигляді, що ображає людську гідність і громадську мораль, порушення громадського порядку, нецензурну лайку в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян – патрульні складають відповідні адміністративні матеріали за ст. 173 КУпАП, 178 КУпАП, 175-1 КУпАП.

В управлінні соціальної політики кажуть, що впливу на ромів не мають. А, якщо ті порушують порядок, то тернополянам потрібно звертатись у поліцію.

One comment

  1. Проблема із находженням ромів в місті існує уже давно, проте влада вдає,що проблеми немає. При бажанні її можна поступово вирішувати і поскільки це стосується громадського порядку то спільно силами патрульної поліції та муніципальної поліції. Якщо ми хочемо щоб наше місто було акуратним, чистим та привабливим для туристів, потрібно дати зрозуміти ромам, якщо вони хочуть знаходитись в Тернополі, повинні дотримуватись порядку, якщо ні тоді вони повинні покинути наше місто добровільно, якщо ні тоді примусово.. При бажанні вирішити проблему можна знайти способи як це зробити.