П’ятниця , 29.03.2024

У Тернополі цигани чіпляються до людей

Все частіше тернополяни скаржаться на ромів, які чіпляються до людей, або неадекватно себе поводять. В поліції кажуть, що при виявленні правопорушення вони складають адмінпротоколи. 

– А що це за така дискримінація? – обурюється тернополянка Світлана Кравчук. – Якби біла дитина голою бігала по вулиці, то вже б батьки мали геморою, більше як снігу взимку. Вже б поліція приїжджала, проводила профілактичну бесіду з батьками, передавали інформацію в соцслужби, органи опіки. Всі б разом тренділи, що це – недогляд, не виконання батьківських обо’язків. А циганчата що, не люди? Чи їхні батьки не мають паспортів? Чому поліція нічого не робить – нюхають клей – нормально, жебракують – нормально, бігають голі дорогою і наражають себе і водіїв на небезпеку – нормально? Це, виходить, дискримінація. Але дискримінація щодо нас, не циган.

У редакцію «20 хвилин» звернулась ще одна тернополянка, яка не менш обурена тим, як поводяться роми, а поліція нічого не робить.

–    В неділю, 20 серпня, у Центрі стала свідком такої неприємної ситуації: біля пам’ятника Соломії Крушельницькій сиділо два малих цигани і на очах в усіх людей займались онанізмом, – розповідає тернополянка Олена. – Люди проходили повз них і всім було байдуже. Там ж стільки батьків з дітьми гуляє. Я просила в хлопців, щоб ті їх прогнали, але ніхто не хотів допомогти.

Жінка досі не може зрозуміти байдужість тернополян та боїтьсяя, що цигани захоплять місто.

–    Я тоді подзвонила у поліцію, але циганчата напевно почули, вдягнули свої штанці і втекли, – каже жінка. – Поліція їх не знайшла. Я написала начальнику ГО Нацполіції Олександру Богомолу, а він відписав, що в таких випадках потрібно звертатись на «102». Я дуже шкодую, що не сфотографувала тих малих, але такі фото напевно і виставити десь не етично. Такими темпами у Тернополі скоро буде циганський притон.

Пані Олена розповідає, що неодноразово бачила, як малі роми в кущах нюхають клей, чіпляються до людей.

–    Біля «Старого Сільпо» випросили в продавщиці два кульки, залізли в кущі і почали нюхати клей, – продовжує жінка. – А тоді в «Центрі» ті циганчата з тими своїми «причандалами» полізли у фонтан купатись, потім батьки своїх дітей туди ногами занурюють. Це жах якийсь. Цю тему потрібно піднімати, бо вони вже на стільки обнагліли. Вони раніше були біля автовокзалу, а тепер вони всюди. І покажуть тобі, і обізвуть….

В управлінні патрульної поліції Тернополя кажуть, що вони періодично отримують скарги від тернополян стосовно осіб ромської національності.

–    Ми не ділимо людей за якимось критеріями: національність, соціальним статусом тощо, – повідомляють у прес-службі патрульної поліції. – Якщо виявляємо підозрілих – перевіряємо.

За розпивання алкоголю в заборонених законом місцях, появу в громадських місцях у п’яному вигляді, що ображає людську гідність і громадську мораль, порушення громадського порядку, нецензурну лайку в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян – патрульні складають відповідні адміністративні матеріали за ст. 173 КУпАП, 178 КУпАП, 175-1 КУпАП.

В управлінні соціальної політики кажуть, що впливу на ромів не мають. А, якщо ті порушують порядок, то тернополянам потрібно звертатись у поліцію, повідомляє “20 хвилин”.