П’ятниця , 29.03.2024

Мандруємо до Перемишля: польське місто здивує своїм колоритом та дешевизною

З 24 серпня за маршрутом Київ–Перемишль почне курсувати додатковий поїзд Інтерсіті. Поїзд зупинятиметься не тільки у Львові, як це було раніше, але й у Тернополі, Хмельницькому та Вінниці. Відтак, для мешканців трьох областей прикордонне польське містечко незабаром стане іще ближчим.

Один з найкращих напрямків для коротких та економних «вилазок» для українців – міста та містечка Підкарпатського воєводства Польщі, пише Mandria.

Головним чином, тому, що завдяки потягу «Хюндай», який щодня курсує до Перемишля з Києва через Львів, дістатися туди не складає жодних проблем взагалі. Отже, з нього й почнемо.

Перемишль: приязна сучасність

Сьогоднішній Przemyśl – це невеличке місто, донедавна тихе й спокійне, навіть сонне, розташоване на відстані 14 км від кордону з Україною. Та свого часу Перемишль на рівних суперничав із Львовом та Краковом, а дехто взагалі вважав його маленьким Віднем.

Як би там не було, це місто, поділене річкою Сян на 2 половини, цікаве своїми музеями, архітектурними пам’ятками, фортифікаційними спорудами (під час Першої світової війни тут відбувалися запеклі бої між австрійськими та російськими військами). А ще – саме тут, по річці Сян, свого часу проходив державний кордон між сталінським Радянським Союзом та гітлерівським Третім Рейхом.

«Хюндай» з Києва прибуває на вокзал Przemyśl Główny о 13.25 за варшавським часом, тож екскурсію можна розпочинати одразу по виході з потяга.

Що подивитися

Варто відвідати площу Ринок (розташована десь у 500 м від вокзалу), з неї піднятися вгору до Перемишльського замку, звідки відкривається чудова панорама на місто й річку Сян, відвідати сам замок, історія якого сягає часів київського князя Володимира Святославовича (до речі, вхід до замку безкоштовний), помилуватися величними храмами та палацами, відвідати Музей землі Перемишльської та її філію – Музей дзвонів та люльок. Усе це знаходиться в центрі й не вимагає тривалих переїздів чи мандрівок. Якщо ж у вас буде бажання відвідати фортифікаційні споруди, то це трохи далі, але й туди можна дістатися пішки.

Де поїсти

Поїсти в Перемишлі можна будь-де у центрі міста: величезна кількість кав’ярень, ресторанчиків, кондитерських та подібних закладів радо чекають на туристів, пропонуючи їм надзвичайно смачне частування й дивовижно низькі ціни. Так, свого часу ми з дружиною повечеряли такому закладі на одній із центральних вулиць на 37 злотих – це приблизно 260 грн за нинішнім курсом. При цьому частину вечері довелося забрати з собою та використати наступного ранку в якості сніданку.

Що ж до вуличної їжі, то вона тут смачна й водночас недорога: наприклад, «запіканка студентська» – це половина багета, на якому поміщаються соус, тертий сир, гриби, шинка, кукурудза, маринована цибуля й багато інших смаколиків. Усе це запікається в духовій шафі, коштує 6.5 злотих та чудово замінює повноцінний обід.

Де зупинитися

У Перемишлі є кілька готелів, пансіонів, апартаментів та хостелів, де можна з комфортом розміститися на пару ночей за порівняно невеликі гроші. Так,  готель «Європейський 2*», що знаходиться у 50 м від центрального входу на залізничний вокзал, пропонує 2-місний номер за 110 злотих (приблизно 770 грн) за ніч. В готелі Accademia, розташованому на березі річки Сян приблизно в 1 км від залізничного вокзалу, двомісний номер обійдеться дорожче – 145 злотих. А в хостелі Matecznik, який знаходиться в районі Засання (близько 2 км від вокзалу) переночувати в загальному номері можна за 30 злотих. А одномісний номер з санвузлом обійдеться усього лише у 50 злотих.

Красичин: шляхетна вишуканість

Якщо маєте на подорож більше, ніж 2 дні, то один із них варто посвятити містечку Krasiczyn у 12 км від Перемишля, де знаходиться ренесансний замок князівської родини Сапєґів.  Замково-парковий комплекс дбайливо реставрується, сюди можна прийти як самому, так і приєднатися до екскурсії. Тим більше, вхід до комплексу коштує усього лише 4 злотих для дорослого, а для учнів, студентів і т.д. – 2 злотих.

Дістатися до Красичина з Перемишля можна приміським автобусом, зупинка якого знаходиться біля центрального поштового відділення на вулиці Яґеллонській. Автобуси курсують раз на 20 хвилин, квиток коштує 3.40 злотих. До Красичина можна потрапити й з автовокзалу. Але звідти автобуси ходять рідше, та й ціна квитка є більшою – 4.80.

У Красичині варто зупинитися на ніч – або в готелі безпосередньо на території комплексу (тоді не доведеться платити за вхід, а ніч тут коштуватиме від 120 злотих за особу), або ж у розташованій неподалік (близько 300 м) сільській садибі Imрrezja Krasiczyn – ніч там обійдеться від 30 злотих.

Zakupy, або шопінг

Найпопулярнішими серед українських гостей торговельними центрами Перемишля є Tesco та MediaMart на вулиці Львівська, а також торговельний комплекс Galeria Sanowa, що знаходиться на відстані десь 1.5 км від залізничного вокзалу. При покупках від 300 злотих можна оформити Tax Free, завдяки чому частину вартості повернуть при перетині кордону або ж в українському банку. Варто лише пам’ятати, що українська митниця дозволяє ввозити без сплати мита товарів не більше, ніж на 500 євро на особу.

Як перетнути кордон

В’їжджати в Польщу ми рекомендуємо лише потягом «Хюндай» – прикордонний та митний контроль здійснюється тут під час руху, отже, у мандрівників не буде потреби вистоювати в довжелезних чергах на кордоні. Вартість квитка з Києва до Перемишля становить приблизно 430 грн у другому класі, 615 – у першому. Зі Львова ціна квитка складе 180 та 250 грн відповідно.

Повертатися додому можна як тим самим потягом (з Перемишля він відходить о 14.25), а можна перетнути кордон пішки в пункті пропуску «Шегині/Medyka». До кордону можна доїхати маршруткою за 2 злотих, а можна – електричкою за 1.90 до прикордонної станції Medyka. Однак остання ходить лише тричі на добу, а маршрутки – по заповненню, в середньому кожні 10-15 хвилин. Далі з українського боку кордону маршрутка довезе вас до Львова за 2 години й 34 грн. Йти до Польщі через піший перехід можна, та ми цього категорично не рекомендуємо: через велику кількість дрібних торговців та контрабандистів це є екстремальним атракціоном.

Ще один варіант перетнути кордон та повернутися додому – скористатися українським автобусом Перемишль – Львів. Вартість квитка складає 30 злотих. А от час у дорозі – як пофартить: усе залежить від завантаженості кордону.

Приблизний бюджет економ-мандрівки до Перемишля на 2 особи:

Залізничні квитки Київ – Перемишль, 2 клас = 860 грн

Ночівля у Перемишлі, костел Schronisko Młodzieżowe Matecznik, 2 ліжка в загальному номері60 злотих = 420 грн

Переїзд до Красичина та назад14 злотих = 98 грн

Нічліг у Красичині, садиба Imprezja Krasiczyn60 злотих = 420 грн

Відвідування музеїв, харчування, проїзд по місту, придбання сувенірів150 злотих = 1050 грн

Проїзд маршруткою з Перемишля до кордону4 злотих = 28 грн

Проїзд маршруткою від кордону до Львова = 68 грн

Залізничні квитки Львів – Київ, плацкарт = від 240 грн

Сумарно = від 3184 грн або 110 євро