П’ятниця , 19.04.2024

У Тернополі біля ресторану “Максим” археологи розкопали оборонний мур

Проводячи розкопки біля Старого замку, тернопільські археологи відшукали оборонну стіну міста, якій, за припущеннями шукачів, уже понад 400 років.

Протягом тижня проведення комплексних розкопок на території Набережної, тернопільським археологам вдалося знайти найбільшу знахідку за всі роки попередніх пошуків – оборонний мур 16-18 сторіччя, пише сайт “Тернополяни”.

До розкопок, які наразі проводяться поблизу ресторану «Максім», залучені не тільки археологи, але й архітектори, історики та представники міської влади Тернополя.

–   В нас повноцінні масштабні розкопки не проводилися десь вже років сто. Оскільки Тернопіль є дуже привабливим туристичним містом, то для нас кожна така знахідка є на вагу золота. Ми вивчили досвід європейських міст по веденню тривалих розкопок, які вкладалися в доволі великі ресурси. Зараз ми бачимо, що для того, аби краще розкрити доступність до знайдених зараз об’єктів, можливо, доведеться провести терасування дослідженої території чи замастити підхід до об’єктів. Ми дуже сподіваємося на те, що побачимо продовження нашого муру далі за сходами та зможемо показати для огляду дві будівлі, які хлопці знайшли збоку замку, – повідомив заступник міського голови Леонід Бицюра.

Леонід Олексійович додав, що окрім комплексної реконструкції призамкової території, варто подумати над детальним дослідженням історичного минулого Тернопільщини. Заступника міського голови бентежить той факт, що місто отримало Магдебурзьке право через 8 років після заснування.  Якщо спиратися на дані розкопок, Тернопіль був заснований набагато раніше, аніж вказує офіційна дата.

–   Ми відшукали викладену з каменю зовнішню стіну оборони міста, ширина якої сягає приблизно 2,5 метри. Край стіни нам поки не вдалося знайти. Є одна цікава загадка, яка потребує подальшого дослідження – під час мурування стіни було сформовано кут. інший камінь, який розташований поруч, також дуже схожий на кут, проте камінь цей дуже обламався, і через те ми не можемо нічого стверджувати. На цьому місці скоріше всього була бійниця, з якої стріляли з лука. Знайдена нами кладка типова для 16-18 століття. Тільки дивно те, що бійниці, як правило повинні розташовуватися вище по муру, хоча би на рівні закінчення фундаменту замку. Є інша версія, що це бійниця щілинного типу для стрільби з мушкетів. Більш вірогідніше ми будемо говорити тоді, коли розберемося із цією купою каміння та прокопаємо стіну глибше,  – розповів про знахідку директор ДП «Подільська археологія» Строцень Богдан.

Богдан Степанович залишив у таємниці інші напрацювання археологів, пояснивши це тим, що у розкопках взяли участь й інші спеціалісти, здобутки яких він не має права розголошувати. Зокрема, до розкопок долучено відомого архітектора-реставратора Юрія Вербовецького, який зробив великий внесок у дослідженні муру.

Роботи по розкопках біля Набережної на даний час проводяться систематично і розраховані приблизно на 2 роки. Директор наголосив, що якщо проект, над яким археологи зараз працюють, буде реалізовано, то це буде грандіозне відкриття, якого досі не було ні в України, ні в Європі.

Анна СЕМЕНКІВ