Четвер , 28.03.2024

Відомий бізнесмен у розпачі – тернополяни масово втікають на роботу у Польщу

Чоловік шокований, що так багато українців на західній Україні тікають в Польщу на роботу.
Про це Віталій Мариновський написав у Фейсбуці:

“Сьогодні хочу підняти проблемну тему еміграції, в більшій мірі населення західної України в Польщу та інші Європейські країни (Це відбувається давно, розумію, але зараз ця масовість просто вражає). В сьогоднішньому фб пості мого доброго товариша Сергій Лупійчук, ця тема вже була піднята і жваво обговорюється. Там йдеться про запрошення цілих будівельних компаній з України, з їх працівниками, для побудови житла в Польщі. Це правда, нам і самим пропонували займатись будівництвом по сусідству))

Я спочатку хотів залишити свій коментар там, але почав писати і зрозумів, що хотів би почути думку з цього приводу і своїх ФБ Друзів!

Отже, коментарів під його постом було багато, але хотів би звернути увагу на один з них…. Частково, я погоджуюсь з пані Lesia Yavorska​​, яка пише в коментарі “Люди, це нормальний процес і реформатори тут ні до чого- просто це змусить наших бариг платити людям більше і підтягне з часом нас до Польщі- штучні кордони зітруться і в рамках Унії буде вільна трудова міграція -як переїхати із штату в штат в Америці. І економіка України розвиватиметься не штучними і часом безглуздими реформами, а природнім і логічним способом”
Моя думка така: (Не хочу говорити про кордони які мають зтертись і так далі…) Але, на рахунок збільшення з/п, то ми це робимо постійно…. Не хотів би думати, що до бариг, відносять всіх роботодавців, бо і сам даю не мало робочих місць. Що з цього виходить…..

Проблема для бізнесу є величезна!!!
На мою думку, і спілкуючись з своїми працівниками, які залишають роботу тут і хочуть їхати в Польщу, розумію як мінімум дві речі:

1. Заробітня плата ( в Польщі таку платять з їх слів) повинна бути не менш як 1000 €, це офіціант, повар (не шеф), просторобочий на будові, і тд… напевне у спеціалістів, майстрів, або лікарів вона повинна бути більшою… і
2. А це вже напряму стосується влади, бо всетаки регулювання таких питань залежить від їх обраного курсу на розвиток держави Україна.
Я думаю так…. людей просто задовбали обіцянки про краще життя, вони не вірять ні владі, ні політикам, хто декларує мільйони чи мільярди, житло за кордоном, чи безмежними квадратними метрами в Україні і хизується навчанням своїх дітей в закордонних елітних навч. закладах.
Тому українці і самі думають про те, як відправити звідси дітей на навчання в Польщу і виїздять на роботу туди самі, в пошуках НОРМАЛЬНОГО ЖИТТЯ, в спокої і мирі! Там, закордоном, політики що при владі, напевне не хизуються, як багато вони зробили для людей, збільшивши пенсію на 20 € і з/п на 50-100€. Не хизуються тим, що вони ремонтують дороги і лікарні, не хизуються ремонтами в школах чи будинках, не хизуються тим, що і так повинно бути зробленим!!!

Можна багато чого говорити з цього приводу, цікаво тільки як нам, роботодавцям, знайти все ж можливість, платити по мінімум 1000€ своїм працівникам, щоб не їхали за кордон, платити податки, і ще знайти при цьому кошти НЕ КРЕДИТНІ,ПРИ СТАВЦІ 18-20% річних в національній валюті, на розвиток свого бізнесу.
Яка Ваша думка з цього приводу!? Наперед вдячний!”, – написав пан Віталій.

5 коментарів

  1. Вешать депутатов барыг через одного! Зажрались слуги народа!

  2. не прибідняйтися ви всі такі бідні бузнесмени немаєте грошей людям платити а на дорогі машини і елітні будинки знаходите податків не платите всі люди на мінімальній зарплаті починати треба з себе

  3. Там дуже мало обмежень по віку і досвіду. А тут за мінімальну вимагають фахівця, який повинен робити все і мінімум за 2-х чоловік, погоджуватись зі всіма нововведеннями роботодавця, тощо. Я бачив фірму за кордоном, котра готова взяти на роботу водія фари без (!) досвіду, а в нас :”шукаємо 20 річного працівника із 30 річним досвідом”.

  4. Світлана

    В інших країнах получається і зарплати платити і податки…

  5. Я пройла роботу на приватних підприємствах в Києві і таку ж – у Польщі. Причому вимог у поляків до швидкості і якості менше (хоча якість висока). У нас робітника забивають штрафами і перероблянням продукції, щоб створити умови, за яких працівник не може заробити більше 3-5 тисяч грн. (як яке підприємство). Особливо чітко вкупі працює керівництво з відділом контролю якості, наприклад. Дає вказівку – і відділ робить все можливе, щоб стримати робітника, лишити на тому рівні, за який власник може заплатити. Чого я тільки не бачила! Поляки таким брудом не займаються. Може бути складно у них, може бути психологічний тиск, сувора до абсурду дисципліна. АЛЕ! Поляки чесно платять заявлене і більше того – оплата погодинна, а не від виробітку. При цьому, звичайно, пильнують, щоб працівник зміну в носі не колупав. Але платять! Нехай жінка там може заробляти реально 500-700$. Але вона ці гроші отримує! Без прилюдій і без торгівлі. Чітко місяць у місяць. І наші люди прагнуть повернутися на такі фабрики, навіть якщо там страшне начальство і щодня пан чи пані вискакує з штанів від злості. Бо просто там платять. У нас же ще з радянських часів заохочується трудовий ентузіазм і робота за ідею, а не за гроші. У нас теж є талановиті керівники. Але вкрай мало таких. Знаю фірму будівельу, керівництво якої у кризовий момент (2008р.) продало власне майно разом з машинами і змусило продати майно своїх заступників і т.п., щоб добудувати об’єкт. Не зупинилися і нічого не заморозили. Добудували, потім справи поправилися, самі ж в новобудовах своїх придбали квартири. Зараз успішно працюють далі.