Четвер , 25.04.2024

На Тернопільщині призначили нового керівника музею “Лемківське село”

Виконуючою  обов’язки на посаді директора музейного комплексу «Лемківське село», що в Монастириському районі Тернопільської області, призначено Тетяну Козак.

Розпорядження про це підписав голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

«Призначити музейного  доглядача музейного комплексу «Лемківське село» Козак Тетяну Дмитрівну  з 19 вересня 2017 року виконуючою обов’язки на посаді директора музейного комплексу «Лемківське село», – йдеться в документі.

Музей лемківської культури і побуту в Монастириську був відкритий 3 листопада 1996 року при районному відділенні товариства «Лемківщина» з метою запобігання асиміляції лемків, збереження їх культури, мови, побуту, обрядів.

16 вересня 2011 р. прийнято рішення обласної ради реорганізувати установу Тернопільської обласної ради «Монастириський комунальний музей лемківської культури і побуту і на її базі створити установу «Музейний комплекс «Лемківське село».

Музейний комплекс за своєю структурою – етнографічний, а також музей під відкритим небом. Його експозиція побудована за тематичним принципом, в яких знаходяться 8 експозиційних залів і 6 будиночків.

Тут представлена матеріальна і духовна культура Лемківщини. Це єдиний музей в Україні, в якому зосереджено найбільшу збірку пам’яток історії, мистецтва і побуту переселенців – лемків.

Джерело: “Тернополяни”