Четвер , 28.03.2024

На Тернопільщині є унікальна печера, в якій температура повітря завжди однакова

На Тернопільщині розташована одна з найунікальніших печер України – Перлина. Вона занесена в реєстр геологічних пам’яток природи загальнодержавного значення. 

Унікальна печера розташована в Гусятинському районі поблизу села Крутилів – всього  в півтора кілометра на південний захід.

Унікальністю печери є її вертикальний вхід – одинадцятиметрова шахта, спускатися в яку вельми небезпечно. Ще однією родзинкою печери є її постійна температура. Незалежно від пори року та погоди в Перлині температура повітря тримається на рівні дев’яти градусів за Цельсієм.

Печера має декілька горизонтальних ходів, загальна довжина яких сягає 240 метрів. 

Варто зазначити, що знайшли печеру зовсім випадково. Так, під час добування вапняку, необхідного для будування оселі, місцеві жителі наткнулися на незвичну яму, заселену кажанами. Про знахідку люди повідомили науковцям в Тернопіль, а ті, у свою чергу, вже її дослідили та внесли в реєстр печер області.

«Перший колодязь глибиною близько 10 м. Далі йде коридор (висотою біля 9 м, шириною 1 – 1,5 м та довжиною 6 м), дно якого заповнене глиною, мергелем та вапняком. Але це не кінцева глибина – вправо вниз йде ще один колодязь на не більш ніж 13 метрів», – йдеться в одному з дописів. 

За своєю структурою печера Перлина тектонічного походження і є своєрідним розломом у вапняку. Печера знаходиться у горбі, висота якого коливається в межах 300-400 метрів. Завдяки товстому шару глинозему та землі зсередини Перлина не прокарстована.

Особливу увагу слід звернути на назву печери – Перлина. Вона тісно пов’язана зі знахідками всередині печери, а саме невеликими кульками з кальциту, діаметр яких коливається в межах 10-18 міліметрів. Окрім цього тут є безліч натічних утворень, сталактитів і сталагмітів.

Варто зазначити, що кульки з кальциту – велика рідкість в печерах. В Перлині кульки переважно кольору слонової кістки, або білого. У розрізі можна побачити кільця темних відтінків, переважно коричневого кольору.

Не вельми приємною для туристів особливістю печери є її фауна. На глибині можна зустріти таку живність, як жаби-ропухи, кажани, метелики, павуки, кліщі, комарі, оси декількох видів, а також ще декілька видів комах.

Для захисту людей вхід у печеру Перлина прикритий своєрідною решіткою, а поблизу стоїть попереджувальна табличка. Через різкий спуск, багату фауну й загальну небезпечність структури всередину туристам дозволяють спускатися лише за наявності провідника – професійного екскурсовода.

Добратися з Тернополя до печери можливо лише з пересадками. Для початку автобусом до Сатанова, а вже звідти на таксі або проїзним автобусом до села Крутилів. До самої печери потрібно добиратися пішки. Вартість проїзду коливатиметься в межах 40 гривень.

Христина СЛОТА, “Терноград”