П’ятниця , 29.03.2024

Автор опери “Жерміналь” кілька раз відвідував рідний Тернопіль

Мало хто знає, проте відомий чеський композитор та піаніст Їндржих Каан фон Альбест – тернополянин. Він не лише народився у Файному місті, але й жив тут деякий час.

Народився Їндржих Каан фон Альбест 25 травня 1852 року в місті Тернопіль у сім’ї військового. Так, батько хлопця був відомим у відповідних колах ротмістром.

Окрім того він походив зі знатного угорського роду. Про матір митця відомо мало. До сьогодні збереглися деякі записи, у яких стверджується, що жінка займалася домашнім вихованням дітей.

Приблизно наприкінці 1860 – на початку 1861 року батька переводять на службу до Чехії. Разом з ним їде й уся родина, яка опісля залишається там жити.

Саме у Празі Їндржих вступає до консерваторії, яку згодом закінчує на відмінно. Серед учителів хлопця були відомі на той час музиканти, зокрема і Вілем Блодек.

У 1874 році хлопець вперше виступає з концертом. Гра на піаніно настільки сподобалася публіці, що його навіть запросили виступити у кількох клубах.

Завдяки неймовірному таланту та бажанню постійно вдосконалюватися, Їндржиху вдається стати чи не наймолодшим викладачем класу фортепіано у Празькій консерваторії.

Одним з найважливіших для Їндржиха Каана стає 1884 рік. Тоді музикант разом з Антоніном Дворжаком вирушає до Лондона, де в останнього проходять гастролі. Їндржиху вдається зіграти кілька власних композицій, які привернули до нього увагу публіки.

Впродовж 1907-1918 років він вже займає посаду директора Празької консерваторії.

На жаль, достеменна історія життя Їндржиха Каана не відома. Проте до сьогодні збереглися кілька десятків його робіт, зокрема сонат, сюїт, симфонічних поем, концертів для фортепіано з оркестром, а також опер «Втікач» (1895) та «Жерміналь» (1908).

Помер відомий митець 7 березня 1926 року в невеликому місті Роудна, що у Чехії. Там його і поховали.

За неофіційними даними Їндржих Каан декілька раз відвідував рідне місто. Документального ствердження цьому немає, проте серед паперів композитора були знайдені тогочасні листівки з надписом назви міста, а у щоденнику Їндржиха – записи про місто, у якому він провів своє дитинство.

Зазначу, що музичні твори митця на сьогодні є у вільному доступі. Ознайомитися з ними може кожен охочий.

Христина СЛОТА, “Терноград”