Середа , 24.04.2024

Олешківські піски вражають своєю неповторною красою (ФОТО)

Українська природа багата й неповторна. Яскравим цьому прикладом є Національний парк «Олешківські піски».

«Олешківські піски» знаходяться в Херсонській області одразу в кількох районах – Голопристанському, Олешківському та Каховському. Загальна площа парку сягає 8020,36 гектара.

Національний парк «Олешківські піски» було створено відносно недавно – 23 лютого 2010 року. Спонукав до цього Указ Президента, якого домоглися екологи та науковці України.

Особливістю парку є те, що він займає дві нижньодніпровські арени – Чалбаську та Козачелагерську, які були сформовані внаслідок активних природних явищ, що беруть початок ще з часів льодовикової доби.

Назва парку ідентична назві піщаного масиву. Усе це походить від назви міста Олешки, яке в свою чергу походить від древньої назви одного з регіонів Київської Русі – Олешшя.

До сьогодні в писемних джерелах можна знайти згадку про Алешківські землі – це древня назва території. Сучасна назва з’явилася десь в 50-х роках минулого століття.

Створення національного парку було довгою і клопіткою роботою. Великий вклад у це зробили науковці, які не лише уклали самий парк, але й добилися його створення завдяки видачі Указу Президента.

На сьогодні парк – це не лише місце для відвідин, але й унікальна територія, на якій є багата флора й фауна. Окрім цього на території парку щороку проводиться з десяток наукових досліджень.

«Олешківські піски» сміливо можна назвати пустелею (насправді ж, клімат та кількість опадів тут більш схожі до напівпустельних).

Через високу температуру повітря та піску (влітку майже до 70 градусів нагрівається пісок), дощі на цій території випадають вкрай рідко. Проте значно частими тут є піщані бурі.

Попри, здавалось би, суворий клімат, парк досить багатий. Тут, окрім пісків, також трапляються водойми та різні типи піщаних ділянок.

Навіть суворий на перший погляд клімат не став на шляху в розвиненні великої кількості представників флори та фауни. Зокрема тут представлені кілька сотень видів деревних рослин, трав’янистих, а також судинних рослин (з 24 видів 12 занесені до Червоної книги України).

Не менш різноманітною є і фауна парку. Тут можна побачити такі рідкісні види як: емпуза піщана, лярра анафемська, махаон, полоз жовточеревий, гадюка степова, орлан-білохвіст, лунь польовий, лежень, сліпак піщаний, кандибка звичайна тощо. З усіх представлених видів 57 занесені до Червоної книги України.

На сьогодні «Олешківські піски» – одне з популярних місць України серед туристів. Щороку сюди приїздить кілька тисяч відвідувачів.

Найоптимальніше з Тернополя до «Олешківських пісків» добиратися так: поїздом до Херсона, а вже звідти місцевим автобусом чи електричкою до одного з наближених сіл – Раденськ, Пролетарка тощо. Поїздка триватиме не менш ніж дванадцять годин.

Христина СЛОТА, “Терноград”