Субота , 20.04.2024

Тернополянин винайшов прилад, який дозволяє тестувати космонавтів

Насправді з Тернополем пов’язано значно більше відомих (зокрема і всесвітньо відомих) імен, аніж ви можете собі уявити. Лише більше сотні діячів різних сфер та галузей народилися у Файному місті, а ще скільки тут проживали, працювали, чи просто відвідували… Го-го, й не перелічити.

Не менш відомою постаттю з попередньо уже описаних є Ярослав Цурковський – видатний український психолог, засновник теорії психічної контрольності, доктор філософії, літератор, громадський діяч.

Одним з найпопулярніших винаходів науковця став контролограф – електромеханічна версія приладу, який дозволяє тестувати космонавтів, спортсменів, водіїв, операторів машин.

Народився Ярослав Іванович Цурковський 27 грудня 1904 року у місті Тернопіль в сім’ї інтелігентів. Через деякі труднощі у 1913 році родина на деякий час переїздить до Львова, однак залишається там жити.

У 1916 році Цурковський вступає до філії Державної української академічної гімназії. Саме там хлопець проявив себе не лише здібною та вельми мудрою дитиною, але й справжнім керівником. Так, у 1920 році його обрали полковником полку імені князя Лева скаутської організації «Пласт», а вже через два роки він організував власну нелегальну організацію, яка мала назву «Гвардія імені Івана Франка».

Саме через створення забороненої організації хлопця відрахували з гімназії. Іспити Ярослав здавав наступного року екстерном.

Попри навчання Цурковський бере активну участь в громадському житті. У той час він є керівником організації «Інтелектуальний блок молодіжної всеукраїнської генерації», а також очолює орган студентських профспілок, входить на Наукового Товариства ім. Т. Шевченка та товариства Наукових викладів ім. П. Могили.

Окрім того Ярослав вже з 20-х років минулого століття активно починає займатися літературною та видавничою справами. Так, у 1924 році він створює журнал «Наука і письменство», який успішно публікує праці молодих науковців, літераторів та діячів громадськості. Впродовж 1927-28 років він є членом редколегії видання «Літературні Вісти».

У цей час Цурковський випускає власні збірки поезій та поему «Збентежений літак», через яку зазнає політичного переслідування.

У Львові в Українському Таємному університеті на факультеті філософії Цурковський отримує диплом про вищу освіту, яку продовжує покращувати у Празі в Українському вільному університеті.

Окрім літературної та видавничої справи Ярослав активно цікавився наукою. Так, в 1929 році він створює прототип контролографа – спеціального приладу, який дозволяє дослідити психофізичні та психологічні параметри людини.

Впродовж 1932-39 років Цурковський працює в Катовіце, Польща, директором Інституту психотехнічних досліджень. Там він здобув ступінь доктора філософії.

У 1940 році вчений повертається до Львова, де більш ніж рік працює редактором журналу «Література й мистецтво».

У 1946 році, після Другої світової війни та заслання, Цурковський повертається до Львова.

З 1949 року він займається викладацькою діяльністю, зокрема викладає психологію та педагогіку у Львівському інституті фізичної культури. У цей час він також вдосконалює контролограф, проводить масові дослідження та обґрунтовує теорію психічної контрольності.

У 60-х роках Цурковський стає завідувачем першої в СРСР експериментальної лабораторії психофізіології, психології та умов праці Львівського заводу автонавантажувачів. А з 1969 по 1995 рік займає посаду керівника Львівського зонального відділення товариства психологів України.

Помер видатний науковець та письменник 24 квітня 1995 року у Львові.

Ярослав Цурковський – це видатна українська постать, яка зуміла зарекомендувати себе не лише видатним науковцем, але й талановитим письменником.

Христина СЛОТА, “Терноград”