Четвер , 28.03.2024

Як заробітчанину швидко і вигідно переказати гроші в Україну

Українці використовують електронні системи і миттєві перекази.

переказ гроші закордонЧим активніше після запровадження безвізу наші люди біжать на заробітки за кордон, тим більше переказують своїм сім’ям грошей на батьківщину.

У 2016 році українські заробітчани переказали у нашу країну тільки з Польщі $1,2 млрд. Цього року фінансисти очікують значного приросту транзакцій, повідомляє UBR.

  1. Українські банки з польським капіталом

В Україні працює кілька таких банків. В одному із них для переказів українських гастарбайтерів навіть запустили спеціальний тарифний пакет. За 100 гривень клієнту відкривають рахунок у злотих або євро з одночасним доступом для власника та його рідних.

До рахунку додається банківська картка і інструкція для працівника польського банку – щоб нічого не наплутав із переказом. Українцеві достатньо звернутися у будь-який філіал того ж банку у Польщі, представити реквізити і паспорт, після чого гроші відправлять в Україну. На місці вони будуть через 3-5 днів.

За наявності окремого рахунку у польському банку, комісія за перерахування коштів становитиме 10 злотих за кожен переказ. Клієнту без відкритого рахунку доведеться заплатити 20 злотих за переказ.

В Україні експерти рекомендують оформляти рахунок на людину, яка буде отримувати гроші. При зніманні коштів у банкоматі це переваги не дасть. Зате власник рахунку зможе отримати переказ у касі банку у тій валюті, в якій він був відправлений. За отримання коштів у касі буде зніматися комісія – 1,5%, але не менше 20 грн.

Можна оформити і переказ у банку у Польщі і “прив’язати” до нього декілька карт. Але для цього доведеться зібрати пакет документів.

“Відкрили рахунок у польському банку, отримали карточку для користування на місці, а дублікат можна надіслати родичам в Україну, і вони зможуть знімати кошти у банкоматі. Але для обслуговування у місцевих банках потрібно тільки офіційне працевлаштування і багато часу на оформлення документів”, – пояснив директор банкнотного банкінгу АБ “Експрес-Банк” Андрій Львов.

Із документів може знадобитися контракт з працедавцем, із вказаною заробітною платою, підтвердження місця проживання, ID-карта (якщо є), закордонний паспорт.

  1. SWIFT-перекази

Не надто дорогим виявиться і переказ через систему SWIFT. Правда скористатися ним можуть лише офіційно працевлаштовані українці. Щоб відправити гроші цим способом, відправник і одержувач повинні попередньо відкрити у польському і українському банках рахунки. Причому неодмінно в одній і тій же валюті. Щоб відправити гроші, відправнику потрібні тільки реквізити рахунку одержувача.

Сам переказ обійдеться у порівняно скромні 0,5-1,5% (у залежності від тарифів банку). Політика системи SWIFT така, що дозволяє кожному банку самостійно встановлювати комісію за перерахування коштів.

“Наприклад, у нас при переказі $1000 комісія 0,5%, а зі збільшенням суми вона зменшується. Але це при переказах за межі України”, – відзначив Андрій Львов.

До цього потрібно додати комісію за перерахування коштів на рахунок в українському банку і видачу готівки у касі і банкоматі (від 0,5 до 3%), а також неминучі курсові витрати. Адже з польськими злотими працюють дуже мало банків, і рахунки доводиться відкривати у доларах або євро. А значить, відправник втрачає на обміні злотих на долари, а одержувач – доларів на гривню.

  1. Електронні платіжні системи

Можна скористатися і міжнародними електронними платіжними системами-гаманцями – Payoneer, Skrill , PayPal , WebMoney та іншими. Але при виборі системи важливо передбачити, як одержувач коштів (сім’я в Україні) зможе зняти готівку.

“По суті, в Україні відносно просто можна вийняти гроші тільки із двох систем – Payoneer і Skrill. Із PayPal, наприклад, можна тільки заплатити за послуги в Інтернеті, зняти готівку не вийде. Більше того, закачати гроші на гаманець, власником якого є громадянин України, також не вийде”, – розповів нам український фрілансер, який працює із закордонними клієнтами.

Щоб використати Payoneer або Skrill для переказу коштів, одержувачу і відправнику доведеться зареєструватися у системі. Послуга ця безкоштовна і не надто складна, але вимагає хоч найменших навичок роботи у мережі.

Після реєстрації система пропонує прив’язати до облікового запису банківську карту. Підійде любий пластик Visa або MasterCard. Подальша робота у системі дуже проста. Гроші можна переказати буквально у два кліки на смартфоні чи комп’ютері.

Правда за таку зручність доведеться суттєво стратитися. Payoneer знімає абонплату близько $30 у рік навіть при умові відсутності транзакцій. Комісія при виведення коштів на платіжну картку – 2%.

Skrill абонплати не встановлює. Але бере комісію навіть за зарахування коштів – у Польщі 1,9%. Одержувачу коштів в Україні доведеться додатково потратити 1,9-3,5% у залежності від виду картки, щоб знімати готівку. В обох випадках будуть зніматися комісії при зняття коштів у банкоматах.

  1. Міжнародні системи грошових переказів

Найшвидший і найдоступніший спосіб переказати гроші в Україну – міжнародні системи переказів. Наприклад, Western Union, MIGOM, MoneyGram. Отримати переказ від них можна практично у будь-якому українському банку. Та й швидкість на висоті – через годину гроші уже на руках в одержувача.

Але швидкість і зручність обходяться не дешево – як визнають експерти, це найдорожчий спосіб передати гроші. Тарифи МПС для кожної країни індивідуальні і можуть відрізнятися. Наприклад, при переказі по Western Union із України $450-500 комісія становить $40. У середньому ж комісія коливається в діапазоні 5-12%.

“Іноді МПС проводять тимчасові акції внутрі кожної країни для перерахунку за різними напрямками, сильно знижуючи комісії. Ми, як банк, по розрахунках бачимо, що у них відрізняється клієнтська комісія”, – констатував Андрій Львов.

  1. Чемоданом

Нікуди не дівся і перевірений дідівський спосіб – перевезти гроші готівкою. Самостійно в Україну можна ввезти без декларування до 10 тисяч євро. Але такі суми, попереджають експерти, більш чи менш безпечно везти тільки літаком.

Під час подорожі автобусом ризики втрати коштів збільшуються. Не кажучи уже про передачу грошей “перевізникам” за скромну плату. Також кожному заробітчанину і одержувачу його коштів не варто забувати, що законодавство вимагає сплатити внески з отриманих доходів.

Для гастарбайтера – це від 18% і 1,5% військового збору. Одержувач фінансової допомоги повинен задекларувати її у податковій декларації. І також заплатити з неї податок. Звичайно, якщо проявить свідомість.

Джерело: dengi.ua