П’ятниця , 29.03.2024

Перевернутий дім біля Буковелю – як ззовні, так і з середини там все догори дриґом (ФОТО)

Україна багата цікавинками та незвичними місцями. Одним з таких є перевернутий будинок, який розташований у селі Поляниця, що на Івано-Франківщині. Унікальністю будинку є те, що як ззовні, так і з середини там все догори дриґом. 

«Коли ми тільки приїхали до будинку, то подумали, що він лише ззовні виглядає догори дриґом, але насправді усе так само і всередині, – розповідає Наталя. – Досить незвичне відчуття знаходитися у такому місці».

Перевернутий будинок є чи не найпопулярнішим місцем серед туристів. Всього в Україні є не більше десяти подібних музеїв.

Завдяки вигідному розташуванню – на шляху до гірськолижного курорту Буковель – будинок щороку відвідує кілька десятків тисяч туристів як з України, так і з усього світу.

«Ми їхали у літній сезон, коли людей відносно не багато, і то натрапили на чергу. Проте, як казали керівники музею, це ще не багато, оскільки взимку, коли всі їдуть в Буковель, тут деколи доводиться чекати годину, перш ніж тебе запустять всередину».

Перевернутий будинок славиться не лише своєю незвичною формою, але й наповненням. Так, всередині можна побачити справжній побут місцевих жителів, ознайомитися з історією краю, а також полюбуватися незвичними та єдиними в своєму роді предметами.

«Мені й дітям музей дуже сподобався. Там якась оригінальна атмосфера, до того ж, багато цікавого й незвичного. Проте є речі «18+» – крісло справжнього гуцула з характерними вм’ятинами для статевих органів. Скільки подорожую, ще ні разу такого не бачила».

Перевернутій хатині вже кілька років. За цей час вона встигла стати справжнім символом.

«Насправді це дуже гарна ідея створити щось подібне. Музей є своєрідною етнографією, а от завдяки чудовому розташуванню відвідувачів тут хоч відбавляй.

На першому поверсі будинку розташована кімната – щось на кшталт підсобного приміщення, або горища, як заведено у звичайних будинках, а також туалет. На другий поверх можна добратися масивними дерев’яними сходами. На другому (по-їхньому, то ж все-таки перший) вже є де розійтися. Хоч там лише одна кімната, але вона дуже велика. Завдяки масивним вікнам всередину проходить багато світла. Це добре, адже немає тієї штучності й тоскності.

На другому поверсі можна побачити все – й масивні меблі, картини, навіть опудало лисиці. Й усе це прибито до стелі.

Поте найбільшу увагу туристів, та й власне нашу теж, привернув «стілець справжнього гуцула». От тільки дітям то краще не показувати, а то потім треба буде забагато пояснювати.

Майже біля перевернутого будинку знаходиться невеликий ринок. Чого тут тільки немає: і хутро, і прикраси, і елементи побуду, і вироби з дерева, і традиційні напої тощо. До речі, чи не найбільша черга була власне за напоями. Особливо чоловіків зацікавила настоянка на травах женьшеню. Місцеві жителі стверджують, що завдяки ній можна укріпити чоловічу силу й здоров’я взагалі.

Правда ціни на те все зовсім не демократичні. Якщо вхід в музей вам обійдеться в гривень 15-20, то найдешевший товар – якась дрібничка – як мінімум гривень у 50».

На сьогодні музей перевернута хата відкритий для всіх охочих. З Тернополя туди можна добратися автобусом або поїздом з пересадкою в Яремче. Дорога займе не менш ніж чотири години.

Христина СЛОТА, “Терноград”

Фото надані Наталею