Четвер , 28.03.2024

У Тернополі посеред вулиці викрали дитину, є свідки та відео, а винні досі не покарані

— Мою дочку Карінку шарпали просто посеред вулиці у білий день, а поліція досі не притягнула до відповідальності винних, — тернополянин Юрій Колтко вже кілька років добивається можливості спокійно виховувати доньку.

Розповідає «Добі», що дитину постійно намагається забрати колишній тесть та колишня дружина. Маленька Карінка заявляє, що хоче бути з татком.

Чоловік стверджує, що Карінку намагались викрасти зі школи, забрати з дому, а в травні цього року на них з дочкою напали невідомі чоловіки, про що повідомляла «Доба». В очі пирснули з газового балончика, дитину проволокли по асфальту, а його побили. Частину з цього видно на відео.

На стопкадрі з відео видно, як Юрій Колтко разом з дитиною втікає від нападників

Справу про побиття закрили, а от щодо викрадення дитини — ситуація незрозуміла. Юрій Колтко кілька місяців пише заяви, звернення та клопотання до правоохоронців,  двічі телефонував на гарячу лінію Національної поліції України, звертався з заявою до місцевої прокуратури, але чоловіку не відповідають.

— У травні доньку намагалась викрасти колишня дружина разом зі спільниками, на нас напали. Врятували люди, які просто проходили повз,  якось так Бог дав, що газовий балончик не відразу подіяв, я зміг покликати на допомогу, а також камери спостереження дуже виручили. Я тоді й відразу не бачив, як все відбувалось, певні деталі помітив аж на відео. Якісь незнайомі чоловіки разом з матір’ю дитини просто волокли по асфальту мою донечку. Є свідки, які це все бачили та розповідають, — говорить Юрій Колтко.

Батько дівчинки простягає медичну картку дочки, вся вона списана. Серед інших записів у картці зазначений низький тиск.

— 70 на 30 було, бачите?  Протягом  червня вона рвала, тиск низький, хотіли її в лікарню класти, але я таки вирішив забрати на дачу в село Петрики. Там чисте повітря, діти, велосипед… Щодня возив у лікарню на процедури. А в серпні завіз Карінку відпочивати на море в Херсонську область. Чому був тиск низький? Фізіологічних причин не було ніяких, в дитини тиск був просто на фоні стресу. З нею працювали соціальні працівники та психологи… Така травма в неї була після тих подій. Щоразу після подібних ситуацій дитині стає зле. Минулого разу температура піднялась і раптово почався бронхіт, — розповідає чоловік.

Тернополянин каже, що викрасти дочку пробували навіть у школі.

— 11 січня 2016 року  якийсь невідомий чоловік спортивної тілобудови разом з мамою Карінки  хотіли забрати силою  дитину зі  ЗОШ № 11. Тоді їм нічого не вийшло. Втрутився директор школи, а я викликав поліцію. Поки поліція їхала, «герой» втік. Є камера, є  його обличчя, але поліція нічого так і не зробила.

Чоловік зазначає, є постанова суду про те, що місце проживання дочки з мамою, але сама Каріна хоче бути з батьком.

— На прохання дочки 18 грудня 2015 року я забрав її зі школи після уроків. Карінка особливо наполягала на тому, щоб на свято Миколая бути зі мною. Після того, як Каріна відсвяткувала в колі нашої сім’ї,  вона вимагала від мене твердої обіцянки залишитись зі мною. Повернутись до матері дочка мала страх. Боялась: буде покарана за те, що пішла до батька і більше не матиме можливості бачитись зі мною та моєю сім’єю.  Протягом одинадцяти місяців, коли вона проживала з мамою, над нею було насильство. Всі старання були спрямовані на те, щоб дитина не мала і забула тата. Біднятко боялось в присутності мами і її батьків промовляти слово тато, — додає Юрій Колтко.

Стопкадр з відео: приїзд поліціянтів

До помешкання, де дівчинка мешкає разом з татом, ще в 2015 році завітали правоохоронці, які б мали повернути дитину мамі, втім, вилучити силою її вони не мали права, а добровільно Каріна не пішла. Мати у телефонних розмовах переконує дівчинку (записи розмов є в редакції) не слухати батька, принижує його та кличе дівчинку проживати до себе,  але Каріна має свою думку. «Мій дім тут в тата», — заявляє вона.

— Мати Тетяна Колтко  так сильно любить свою дочку, а дідусь Ігор Копачук свою внучку, що мати свою половину квартири (одну кімнату), в якій ми проживали, подарувала брату Степану. А одна кімната належить мені. Цю нашу квартиру я намагався зберегти для Карінки…

Юрій Колтко показує цілу теку документів та заяв до правоохоронців, але поки вони не дали жодного результату, а маму дівчинки не притягнули до відповідальності за жорстоке ставлення до дитини та насильство.

Головний спеціаліст відділу молоді та спорту управління у справах сім’ї, молодіжної політики та спорту Станович Р.В. на засіданні комісії повідомила, що вона була свідком подій, коли Каріну намагались викрасти посеред вулиці, де Юрія побили, а дівчинку шарпали. Мати дитини Тетяна Колтко, побачивши спеціаліста відділу молоді та спорту, залишила дитину на місці події. “Дії, які були вчинені матір’ю стосовно доньки негативно вплинули на психологічний та фізичний стан малолітньої. Мати дитини не з’явилась на засідання комісії з питань захисту прав дитини та не повідомила про причини своєї відсутності”, — йдеться у висновках комісії.

Комісія з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Тернопільської міської ради вирішила: «Доручити службі у справах неповнолітніх та дітей звернутися із клопотанням до Тернопільського відділу поліції Головного управління національної поліції в Тернопільській області щодо притягнення матері дитини Колтко Тетяни Ігорівни до адміністративної відповідальності».

Та висновок комісії не вплинув на перебіг подій. Юрій Колтко досі всюди супроводжує дочку та чекає на неї в школі.

— Єдине мене заспокоює: донечка з кожним днем стає старша, розумніша, впевненіша, сміливіша,  мені стає легше. Два роки тому вона була зовсім крихіткою…

Тернополянин переконаний, що правоохоронці незацікавлені розслідувати незакінчене викрадення.

— Є свідки, на відео видно обличчя двох нападників, є мама – організатор, третій із викрадачів колишній працівник міліції Степан Копачук. Все є, але результату немає, — додає він.

One comment

  1. вже достав тим викраденням дитини ,мама забрала до себе дитину яку він викркав і він ще чимось недовольний ,використовує дитику для помсти бувшій дружині