П’ятниця , 29.03.2024

Незадоволення українців владою може призвести до позачергових виборів – розвідка США

Україні загрожують внутрішні потрясіння, якими готова скористатись Росія, щоб підірвати нинішню прозахідну орієнтацію офіційного Києва.

На це вказує письмова доповідь директора національної розвідки США Дена Коутса «Оцінка глобальних загроз розвідувальними службами США», яка була надана ним сенатському комітетові з питань розвідки, де у вівторок пройшли слухання на тему глобальних загроз, із якими стикаються Сполучені Штати.

Доповідь називає чинники, які загрожують економічному відродженню України і можуть потенційно призвести до змін у її зовнішній політиці.

«Незадоволення населення темпом реформ, погіршення стандартів життя, думка про те, що корупція посилюється, та загострення політичних протистоянь напередодні запланованих президентських та законодавчих виборів у 2019-му можуть призвести до дочасних виборів», – попереджає документ.

«Лідери опозиції спробують скористатись незадоволенням населення, щоб послабити президента України Петра Порошенка та владну коаліцію напередодні виборів 2019 року», – відзначає доповідь.

Американські розвідники також прогнозують, що конфлікт у Східній Україні триватиме у нинішньому вигляді, і називають наступ будь-якої зі сторін малоймовірним.

«Розрахунки кожної зі сторін можуть змінитись, якщо вона побачить, що інша сторона серйозно кидає виклик статусу-кво», – застерігає при цьому американська розвідка.

«Росія продовжуватиме свою військову, політичну та економічну кампанію дестабілізації проти України, щоб придушити і, де можливо, розвернути зусилля Києва, спрямовані на інтеграцію до ЄС та посилення зв’язків із НАТО. Київ буде продовжувати чинити спротив будь-яким поступкам, яких вимагає Москва, але майже точно не відновить у 2018 році контроль за ділянками Східної України, які нині підконтрольні Росії. Росія буде дозувати рівень насильства, щоб примусити Київ та сформувати вигідну Москві ситуацію на переговорах», – вважають у розвідці США.

Доповідь також повідомляє про загрозу нових кібердиверсій із боку Росії проти України у 2018 році.

Джерело: “Радіо Свобода”