Субота , 20.04.2024

Підприємства Тернопільщини повинні стати локомотивами, які активізують усю спиртову галузь України

Тернопільська область – перспективний край з великим потенціалом розвитку спиртової галузі, а також перша область, яка підписала меморандум про співпрацю з державним підприємством «Укрспирт».

Про це зазначив голова об’єднаної профспілки ДП «Укрспирт» Віталій Сосницький під час виставки «Благословенне Тернопілля» у Києві.

«Моє дитинство та молодість пройшли на теренах Тернопільщини, тому це для мене рідний край. Тернопілля має великий потенціал та перспективи – підприємства області повинні стати локомотивами, які активізують усю спиртову галузь загалом. Також перший меморандум про співпрацю ДП «Укрспирт» підписало з Тернопільщиною у Києві в особі Юрія Лучечко та Степана Барни. Тому у нас чітко сформовані плани про співпрацю з Тернопільщиною», – наголосив Віталій Сосницький.

Нагадаємо, що сторони підписали Меморандум про взаєморозуміння, яким визначили напрямки співпраці та взаємодії відповідно до Стратегічного плану розвитку спиртової галузі у Тернопільський області. Він передбачає роботу на постійній основі всіх МПД регіону, що створить сприятливі умови для економічного розвитку краю.

«Цього року ми будемо реалізувати два проекти, які стосуються Хоростківського МПД і Марилівського МПД. Крім цього, якщо ми задіємо ці два підприємства під виробництво біопалива, то ще інші підприємства у Борщові та Кобиловолоках зможуть виготовляти сировину для цього продукту. Біопаливо зможемо продавати на заправках – це відновлювальна сировина, яка може замінити нафту», – підкреслив голова об’єднаної профспілки ДП «Укрспирт».

Згідно Стратегічного плану розвитку, окрім традиційних видів харчового та технічного спирту за рахунок модернізації та встановлення нового обладнання планується запровадження виготовлення біопалива із біоетанолу, біодизелю та біогазу.

Тернопільська область налічує 11 підприємств спиртової галузі ДП «Укрспирт» тісно пов’язаних із діяльністю інших агропромислових підприємств регіону та функціонуванням місцевих громад, які зацікавлені у пожвавлені ділової активності та збереженні робочих місць.

За словами Віталія Сосницького, Тернопілля – край, який багатий на потужності та сировину, а також хороших спеціалістів у спиртовій галузі: «Ми зацікавлені у тому, щоб наші підприємства працювали. Є багато потужностей, де потрібно змінити профільне виробництво. Завод у Хоросткові плануємо запустити у листопаді-грудні. Для Марилівки обладнання ще виготовляється. Тому до кінця року хочемо запустити роботу на цих двох заводах».