Субота , 20.04.2024

Жителям Тернопільщини пропонують цікаву альтернативу заробітчанству

Для того, щоб не їхати у пошуках закордонних заробітків, держава пропонує суттєву підтримку у створенні обслуговуючих кооперативів, ефективний розвиток яких забезпечить перспективною роботою та гідною заробітною платою.

Це підкреслив голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна під час засідання Ради церков, що відбулося 1 березня.

«Виїзд жителів області за кордон у пошуках роботи зумовлює не лише брак робочої сили. Це також проблема неповних сімей, відсутність родинного виховання, що у подальшому може негативно позначитися на формуванні нашого підростаючого покоління, — зазначив Степан Барна. — Тернопільщина вже відома прикладами успішного створення обслуговуючих кооперативів, серед яких Лосятинський кооператив у Кременецькому районі. Це гідна альтернатива заробітчанству. До того ж Уряд виділив 6,3 мільярдів гривень на підтримку ключових напрямів аграрного сектору України».

Дане питання було підняте саме під час засідання Ради церков, адже за всіх часів української історії духовенство відігравало значну роль у формуванні світогляду українського народу. Свого часу для відродження та розвитку українського села Андрей Шептицький активно брав участь в організації кооперативного руху та кредитних спілок, наголошує очільник області.

«Українська незалежна держава багато чого по-новому для себе відкриває, робить нові кроки, повертаючись до свого старого досвіду. Кооперативний рух може принести значну користь, бо об’єднає багато людей заради спільної цілі», — переконаний Архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький УПЦ КП Владика Нестор.

За його словами, люди не лише зможуть гідно заробляти у межах рідного села, а й досягнуть справжньої єдності зі своїм народом та землею. Створюючи кооперативи, жителі сільської місцевості не будуть змушені працювати «на пана» й стануть добрими господарями на своїй землі.

«Українське село підніматиметься й люди, отримавши можливість реалізувати себе, зростатимуть не лише матеріально, а й духовно», — підсумував Владика Нестор.