Четвер , 25.04.2024

Степан Барна: Фінансування із Державного дорожнього фонду «оживить» сільські дороги (ВІДЕО)

Пріоритетними щодо ремонту доріг місцевого значення будуть доїзди до опорних шкіл, до медичних закладів, до будівель соціального призначення тощо.

Загалом на понад 3 500 км автошляхів в області передбачено більше 300 млн. грн. Стратегія відновлення місцевої дорожньої інфраструктури розрахована на три наступні роки й поступово фінансування буде зростати. На цьому зауважив голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Щороку фінансування на відновлення дорожньої інфраструктури зростатиме

З 1 січня 2018 року, нагадаємо, дороги місцевого значення Тернопільської області змінили балансоутримувача та перейшли до сфери управління обласної державної адміністрації. Відтак ремонт і утримання даних шляхів фінансується за рахунок коштів Дорожнього фонду, який запрацював з нового року. Розподіл коштів здійснюється в пропорції до протяжності доріг, які знаходяться на балансі ОДА.

«Державний дорожній фонд – це гарантоване джерело фінансування доріг. Він розподіляється наступним чином:  60% коштів – на дороги державного значення, за них відповідатиме Укравтодор, 35% – дороги загального користування місцевого значення – розпорядником цих коштів будуть виконавчі місцеві органи, тобто ОДА – та ще 5% – це кошти, які виділятимуться і фінансуватимуться на заходи по безпеці дорожнього руху. До дорожнього фонду також будуть надходити кошти з оплачених мит і акцизних зборів. Тому ми зацікавлені, щоб якомога більше підприємців розмитнювалися на Тернопільській митниці», – поінформував голова ОДА.

За його словами, враховуючи збільшення перевиконання відповідних надходжень, зокрема, акцизного податку з пального і транспортних засобів та ввізного мита із нафтопродуктів і транспортних засобів, у 2018 році  фонд отримає 50% від збору відповідних податків, у 2019-ому – 75% та у 2020-ому – 100%. В абсолютних цифрах – це 33 млрд. грн. у 2018 році, близько 52 млрд. у 2019-ому та не менше 76 млрд. грн. у 2020 році.

Загальна сума у дорожню галузь області – майже 2 млрд. грн.

Про те, що 2018 рік буде роком масштабного оновлення дорожньої інфраструктуру, вкотре наголосили й під час розширеного засідання Ради регіонального розвитку, що відбулося у Тернополі. Степан Барна акцентував, що в дорожню галузь області буде направлено: із Державного дорожнього фонду на державні дороги – 1 млрд. 262 млн. грн., 315 млн. – на місцеві дороги, у тому числі й сільські, не менше 70 млн. коштів очікується отримати від перевиконання розмитнення товарів, обладнання та іншого майна, а також більше 200 млн. грн. – на комунальні дороги. Загальна сума коштів 1 млрд. 850 млн. грн.!

Очільник Тернопільщини також розповів про основні критерії, які визначали пріоритетність ремонту доріг місцевого значення. Це – доїзди до опорних шкіл, доїзди до медичних закладів і госпітальних округів, доїзди до будівель соціальної сфери, міжрайонні дороги та дороги обласні. Крім того, буде братися до уваги активна участь громад у співфінансуванні ремонтних робіт.

Водночас, маємо працювати на перспективу, – наголосив Степан Барна. Й зауважив, що у сільських, селищних радах повинні бути створенні депутатські комісії щодо благоустрою та утриманні доріг місцевого і комунального призначення. Дана комісія має допомагати в організації збереження та ремонті доріг у своїх населених пунктах. «Робота має бути продуктивною, злагодженою та консолідованою! Адже ресурс, який сьогодні дає держава на відновлення автошляхів, має бути освоєний у повній мірі!», – підсумував голова ОДА.