Четвер , 28.03.2024

У Тернополі є унікальна церква під прокуратурою. З’явились перші фото (ФОТО)

Реконструювати підземну церкву планують у Тернополі. Архітектурна пам’ятка знаходиться під приміщенням обласної прокуратури на вулиці Листопадовій 4. Церква має стати однією з візитівок Тернополя.

Сьогодні для журналістів провели першу екскурсію підземним храмом і ознойомили з туристичними можливостями об’єкту.

— Цю будівлю створено у 1912 році. Проблема в тому, що прокуратура раніше була більш закритою структурою, зараз ми маємо більший доступ до архітектурної пам’ятки. Вперше, цю церкву відкрито для ознайомлення. Є вже кілька створених проектів, як має виглядати вхід до архітектурної пам’ятки. Катакомбна церква — один з чотирьох об’єктів, які знаходяться у місті Тернополі. До них також відноситься Архікатедральний собор, “Зелена церква” та Надставна церква, — коментує заступник міського голови міста Тернополя Леонід Бицюра.

Нагадаємо, що катакомбну церкву знайшли у 2017 році.

Дослідники кажуть, що там на початку XX століття стояв монастир французьких сестер-йосифіток. Монахині в ньому навчали панянок французької, етикету, покірності. Із Катедральним собором монастир з’єднувався підземним ходом.

Під монастирем розташовувалась катакомбна підземна церква. Була вона зовсім невеличка – 3 м у висоту, 8 м – у довжину й 5 м – в ширину. У 1952-му в приміщення монастиря переселилась прокуратура. Вхід до підземної церкви було завалено, стіни її – побілено, а приміщення пристосовано під потреби господарів у мундирах. Святиню переобладнали під тир, у якому навчались стріляти з пістолетів. Згодом приміщення було закинуто.

Джерело: “Доба”.