Вівторок , 16.04.2024

При отриманні водійських прав тернополяни проходитимуть психіатричну перевірку?

При здаванні документів на водійські права жителям Тернопільщини можуть додати проходження медико-психологічний огляду. Отримання нової довідки водіями входить в план уряду про підвищення безпеки дорожнього руху до 2020 року.

Цим питанням займуться МВС, МОЗ та Мінінфраструктури. МОЗ, наприклад, розробляє стандарти медогляду для майбутніх водіїв за європейськими нормами – туди входять профілактичні наркологічні огляди, обов’язкові попередні та психіатричні.

Однак в уряді ще не визначилися, як водії повинні проходити психіатричний огляд. За словами члена комітету Верховної Ради з охорони здоров’я Оксани Корчинської, Кабмін дивиться в бік стандартів Заходу в цьому питанні.

“Повинна бути експертиза, чи не є людина психічно хворою, чи не вживає наркотики й алкоголь. Щоб позбутися корупції в комісіях, які можна за гроші пройти, потрібні тести. У більшості цивілізованих країн використовують саме тести”, – сказала вона.

Нагадаємо, перші водійські права почали видавати на два роки – автолюбителів привчають не порушувати ПДР. Протягом перших двох років новачкові забороняється їздити зі швидкістю швидше 70 км/год. А якщо водій за цей час порушив ПДР більше трьох разів, “постійні” права йому доведеться отримувати з перездачею теоретичного й практичного іспитів.