П’ятниця , 29.03.2024

10 найзатишніших італійських містечок для чудового відпочинку (ФОТО)

Багато наших співвітчизників вибирають в якості місця для відпочинку прекрасну Італію. Для тих, кого вже не здивуєш величчю вічного міста Риму і шопінгом Мілана, пропонуємо добірку найзатишніших італійських міст на березі моря.

Напевно, кожен з нас коли-небудь мріяв провести якщо не життя, то хоча б відпустку в тихому селі на березі моря, пити каву і дегустувати вина в місцевих ресторанчиках, слухаючи голоси чайок і шум прибою.

1. Vernazza

Вернацца вважається найбільш органічним, красивим і мальовничим містечком італійської (Чінкве-Терре) Лігурії.

Сьогодні тут проживає трохи більше тисячі чоловік, тому Вернацца є ще й одним із найтихіших містечок, а позмагатися з ним може лише спокійна Манарола.

На тлі різнобарвних багатоповерхових будиночків-веж в очі кидаються більш старі середньовічні стіни галерей, палаців, монастиря і, звичайно ж, замку, невисокі стіни якого колись охороняли спокій місцевих жителів від піратських набігів.

На вузьких вуличках Вернацца, майже на кожному кроці можна побачити човна, «припаркованого» біля будинків настільки ж природно, наскільки виглядають машини, що стоять в наших дворах біля під’їздів.

2. Portofino

Портофіно – курорт Лігурійського узбережжя. Його оточують пагорби, вкриті оливковими деревами. З вікон оглядової канатної дороги все містечко видно, як на долоні.

Тут любив бувати Гі Де Мопассан, який написав про Портофіно: «Ця зелена затока у царстві гармонії і спокою, так контрастує з усіма турботами нашого життя».

Тут є все: незаймана природа і чудові пляжі, пам’ятники архітектури і дорогі магазини. Колишнє рибальське село перетворилося на дивовижний курорт, який люблять відвідувати світові знаменитості.

3. Atrani

Атрані – маленьке містечко на західному узбережжі Італії, в регіоні Кампанія, провінція Салерно. Атрані дбайливо зберігає своє середньовічне походження і зі своїми мальовничими провулками, арочками, двориками, площами і сходами схоже на святкові різдвяні декорації, оточені морем.

У часи Амальфійскої Республіки в цьому містечку жили найблагородніші сімейства. Тут проводилася коронація і поховання дожів.

Атрані розташований всього в 700 метрах від Амальфі, в природному амфітеатрі, оточеному величезними, що йдуть вгору скелями. Центр Атрані знаходиться далеко від галасливих доріг узбережжя, тому що в’їзд у місто дозволено лише місцевим жителям: це допомагає зберегти в містечку приємну і розслаблюючу атмосферу.

4. Positano

Позітано – один з найзнаменитіших курортів півдня Італії, розташований на березі затоки Салерно, на Амальфітанському узбережжі.

Краса тутешніх пейзажів ще в XIX столітті зробила Позітано Меккою для художників. Містечко розкидане по трьох невеликих долинах, затиснутих між горами і морем. Характерні різнокольорові будиночки піднімаються по крутих гірських схилах. Практично з будь-якої точки містечка відкривається чудовий вид на море.

Позітано відомий ще з римських часів. За легендою, він був заснований самим богом моря Нептуном (Посейдоном).

Острівці Галлі біля узбережжя Позітано згадуються в “Одіссеї” – якщо вірити Гомеру, саме тут мешкали сирени. Із середньовіччя у містечку збереглися сторожові вежі, побудовані для захисту від сарацинських піратів.

5. Ravello

Равелло – місто музики з романтичними садами, прохолодними алеями і середньовічною архітектурою. У XI – XIII століттях на запрошення багатих купців, в Равелло приїхали арабські архітектори і звели тут розкішні палаци.

І донині Равелло зберіг чарівність античного селища. Багата культура Равелло тісно пов’язана з його музичною спадщиною.

Тут часто відпочивав Вагнер, будучи закоханим у це місце, він написав багато зі своїх знаменитих творів. Щороку влітку тут проводиться фестиваль симфонічної музики його імені. Зі схилів тераси, на якій розташований Равелло, відкриваються чудові краєвиди Амальфитанского узбережжя.

6. Manarola

Манарола – невелике рибальське містечко в Лігурії, на півночі Італії. Місто розташоване на скелі, що нависає над дикою береговою лінією Лігурійського моря. Це також одне з п’яти міст, що входять до складу Чінкве-Терре. Манарола є самим старовинним і одним з найменших міст знаменитої п’ятірки.

У центрі містечка знаходиться церква Сан-Лоренцо, побудована в 1338 році. У західній частині знаходиться невелика гавань, а на сході площа, де часто збираються місцеві жителі, щоб обговорити будь-які важливі питання.

Незважаючи на те, що тут немає пляжу – це гарне місце для підводного плавання, дослідження печер і скельних ущелин. Для спуску у воду побудовані спеціальні сходи. Основним промислом тут традиційно є лов риби та виноробство. Ще в часи римської імперії тутешнє вино цінувалося за його чудовий смак.

7. Sorrento

Сорренто завжди було відомим, престижним місцем відпочинку: римські патриції будували на околицях міста вілли, а на найближчому острові Капрі оселився сам імператор Тіберій.

Сорренто розташувалося на крутих скелях з вулканічного туфу, які обриваються в Неаполітанській затоці. Площу Тассо можна назвати серцем Сорренто. Саме звідси починається головна торгова вулиця Віа Корсо, відома своїми ресторанами, магазинами і клубами.

У Сорренто є два порти – Марина Піккола та Марина Гранде. Щоранку з Марина Гранде вирушають морські ракети на острови Капрі, Іскья, Прочіда і в сусідні міста Позітано і Амальфі.

8. Rapallo

У 40 кілометрах від Генуї розташувалося маленьке містечко Рапалло. Тут багато історичних пам’ятників – старовинні собори і церкви, найстарішою вважається церква Св. Джервасі і Протасов, про яку згадується в стародавніх манускриптах VI століття.

Рапалло дуже чисте, благородне і затишне місто. В одному з кращих готелів ХIХ століття, розташованому на високому березі біля порту, любив зупинятися Хемінгуей. Кожен день до берегів Рапалло причалюють білосніжні яхти.

9. Lerici

Лерічі – це химерна суміш будівель, невеликих бухт і скелястих круч, які виглядають на сяюче море.

Це улюблене місце відпочинку жителів північної частини Італії, так як тут можна насолодитися спокійним комфортним відпочинком далеко від натовпу іноземних туристів.

Головна визначна пам’ятка містечка – старовинний середньовічний замок.

10. Castiglioncello

Кастільончелло – невелике містечко в провінції Ліворно, розташоване на мисі, що омивається Тірренським морем. Місто оточене сосновими та дубовими лісами, а також мальовничими пагорбами, які буквально обриваються і падають вниз, формуючи скелі, маленькими затоками і затишними бухтами з чарівними пляжами.

Повз красу цих земель не змогли пройти ще древні римляни і етруски, а пізніше – Медічі в епоху Відродження. Останнім часом Кастільончелло славиться як курортне містечко, в якому свого часу побудували свої вілли Марчелло Мастроянні і Лукіно Вісконті.

Містечко дозволяє вести спокійний і розмірений спосіб життя, позбавляючи від зайвого гаму і шуму. Кастільончелло – це відокремлений курорт для обраних. Масовий туризм є тут неписаним табу. Тому Кастільончелло приваблює багатьох творчих людей, в тому числі і художників, що заснували тут комуну.

Джерело: “ВСВІТІ”