Четвер , 28.03.2024

Що робити, коли вас затопили сусіди

До Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області неодноразово надходили звернення щодо погіршення умов проживання, зумовлених протіканням даху, негерметичності швів та виникненням грибка.

Однак дане питання не врегульовано вимогами діючого санітарного законодавства, у зв’язку з чим у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області пояснили наступне.

Відповідно до п. 2.3.6 «Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій», що затверджені Наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 року № 76 “Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій” у разі залиття, аварії квартир складається відповідний акт, форма якого передбачена додатком № 4.

Вказаний акт складається комісією балансоутримувача багатоквартирного будинку, в якому знаходиться квартира, яку було залито.

Для цього необхідно звернутись з відповідною заявою до балансоутримувача будинку – ЖЕКу, ОСББ тощо для створення відповідної комісії та проведення обстеження.

Згідно Додатку № 4 та роз’яснення Міністерства з питань житлово-комунального господарства України щодо ремонту квартири після залиття (лист від 29.12.2009 р. N 12/20-11-1975) в акті повинні бути відображені: дата складання акту (число, місяць, рік); прізвища, ініціали та займані посади членів комісії; прізвище, ім’я, по батькові власника (наймача, орендаря) квартири, що зазнала шкоди; адреса квартири, поверх, форма власності; прізвище, ім’я, по батькові власника (наймача, орендаря) квартири, з вини якого сталося залиття; адреса квартири, поверх, форма власності; характер залиття та його причини; завдана матеріальна шкода (обсяги необхідного ремонту приміщень квартири, перелік пошкоджених внаслідок залиття речей та їх орієнтовна вартість); висновок комісії щодо встановлення вини особи, що вчинила залиття.

Крім складання акту, доцільним буде детальне фотографування пошкоджень, завданих вашому майну залиттям квартири.

Отримавши даний акт, потрібно звертатись до тих, з чиєї вини сталась дана ситуація, з метою усунення причин, що призвели до цього та отримання відшкодування за пошкоджене майно. У випадку неможливості знайти згоди та порозуміння у вирішенні ситуації необхідно звертатись з позовною заявою до суду для отримання відшкодування.