Четвер , 28.03.2024

З яких джерел біля Тернополя не можна пити воду. Офіційно

Досліджувалась питна вода з джерел в селах Острів, Смиківці, Ступки, Товстолуг та Гаї Гречинські Тернопільського району.
З метою проведення моніторингових досліджень природніх джерел, які користуються великим попитом серед населення м. Тернополя та навколишніх сіл, фахівцями ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» щоквартально  проводиться моніторинг якості питної води за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками. Досліджувалась питна вода з джерел в селах Острів, Смиківці, Ступки, Товстолуг та Гаї Гречинські Тернопільського району.

За результатами лабораторних досліджень від 22.06.2018р. якість питної води із природніх джерел сіл Острів, Ступки, Товстолуг та Смиківці Тернопільського району за бактеріологічними показниками не відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (виділені загальні коліформні бактерії в 100,0 см. куб. при нормі – не більше 1 КУО/ см. куб.).  За санітарно-хімічними показниками питна вода відповідає вимогам ДСанПіНу.

В джерелі села Гаї Гречинські Тернопільського району питна вода за  бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10.

 За фактом невідповідності води із вищевказаних джерел інформовано органам місцевого самоврядування.

Показники якості питної води із природніх джерел є нестабільні і залежать від багатьох факторів природнього характеру, зокрема рівня стояння грунтових вод, кількості опадів, тощо, які можуть мати негативний вплив на її якість та призвести до виникнення гострих кишкових інфекцій та інших  інфекційних захворювань.