П’ятниця , 29.03.2024

Комерційний директор Нафтогазу розповів про багатомільйонні премії

Українські новини: за рішенням наглядової ради Нафтогазу преміювати працівників компанії на $46 млн після перемоги в Стокгольмському арбітражі в суперечці з російським Газпромом наразі виплачено $21 млн.

Юрій Вітренко

Про це в інтерв’ю НВ розповів головний комерційний директор Групи Нафтогаз України Юрій Вітренко.

“Нафтогаз чотири роки працював над арбітражним процесом. Премії отримали близько 40 осіб, які працювали над відповідним арбітражним процесом. У результаті цього процесу команда Нафтогазу заробила для України дуже багато грошей. Це $4,6 мільярди лише за рішенням щодо транзиту.

Тобто це була важка і сумлінна праця. Із цих $4,6 мільярдів Нафтогаз уже отримав фінансовий результат у розмірі $2,1 мільярда. Як ми всі розуміємо, це дуже багато грошей для Нафтогазу, але не тільки для Нафтогазу, а й для всієї України. $2,1 мільярда це приблизно 2% ВВП”, – зазначив він.

На цю суму, за його словами, працівники компанії і отримали премії.

“$21 млн, там трохи менше. Це та сума, яка була вже сплачена як премії. А інша частина премії, приблизно $25 мільйонів, вона буде сплачена тільки після того, як будуть отримані гроші від Газпрому”, – заявив Вітренко.

Це пов’язано з рішенням про взаємозалік. Суд зобов’язав Газпром виплатити Нафтогазу компенсацію в розмірі $4,6 млрд за транзитним контрактом. Однак, з урахуванням взаємозаліку, остаточна сума розрахунків між компаніями становить близько $2,6 млрд на користь Нафтогазу.

Крім того, Вітренко розповів, що сума премій за перемогу в арбітражі розподілена протягом трьох років.

Нагадаємо, що раніше Наглядова рада Нафтогазу підтримала виплату бонусів правлінню компанії у зв’язку з перемогою в Стокгольмському арбітражі над російським монополістом компанією Газпром.

Затверджений розмір бонусів становить 1% від суми виграшу (в даному випадку – $4,56 млрд). Таким чином, правлінню підлягає виплата в розмірі $45,6 млн.

Нагадаємо, що в грудні 2017 року Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за контрактом на поставку газу практично з усіх спірних питань. Судові розгляди між компаніями почалися ще в червні 2014 року.

Потім 28 лютого 2018 року Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за більшістю оспорюваних положень контракту на транзит газу. Арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу про компенсацію за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. Суд зобов’язав Газпром виплатити Нафтогазу компенсацію в розмірі $4,6 млрд за цим положенням.

Остаточна сума розрахунків між компаніями становить $2,6 млрд на користь Нафтогазу.

Вже 2 березня Газпром почав розірвання контрактів з Нафтогазом на постачання і транзит газу в Стокгольмському арбітражі.

28 травня стало відомо, що Газпром направив до апеляційного суду заяву про повне скасування рішення арбітражу щодо транзитного контракту.

Читайте також:
41 працівник “Нафтогазу” отримає по 1 мільйону доларів премії