П’ятниця , 29.03.2024

Сергій Надал: «Громада дає владі громадський наказ, і влада робить те, що хочуть тернополяни»

Минулого тижня відбулися загальні збори депутатів всіх рівнів від ВО «Свобода». Найбільшу зацікавленість викликав виступ міського голови Тернополя Сергія Надала.

Сергій Надал

Він поділився з колегами досвідом мерії Тернополя у використанні новітніх технологій та залучення громади до управління муніципалітетом.

Головне – це діалог міської влади і громади

Свій виступ Сергій Надал розпочав з руйнування міфів про ВО «Свобода», які насаджують вороги.

«Починаючи з 2010 року Свобода здобуває добрі результати на місцевих виборах у Тернополі. Партія має найбільші фракції, місто очолює представник «Свободи». Це свідчить про те, що тернополяни нам довіряють, що ми дотримуємося своїх зобов’язань перед громадою.

«Свобода» вміє ефективно керувати і розвивати місто. І найголовніше, на прикладі Тернополя ми зруйнували міф, який насаджують вороги України, що «Свобода» – це партія популістів, яка не має фахівців, а вміє лише проводити вуличні акції протесту. Ми довели протилежне. У «Свободі» є справжні професіонали, керівники та добрі господарники. «Свобода» може ефективно управляти містами. Розвивати міста та Україну в цілому», – зазначив міський голова Тернополя.

Ідеальна система влади – коли громада керує містом

Після промови Сергій Надал перейшов до конкретики і презентував проект під назвою «Залучення громади до управління містом».

Першою темою, з якою Сергій Надал ознайомив колег із ВО «Свобода», стала презентація проекту «Соціальна карта Тернополянина» та електронний квиток.

«Ця тернопільська новація по-доброму прославила місто на всю Україну. Завдяки карті тернополянина жителі міста можуть економити на проїзді, всі пільговики без обмежень можуть користуватися пільговим проїздом у всіх видах громадського транспорту. Також тернополяни та гості нашого міста мають змогу розраховуватися за проїзд банківськими картками. Мета запровадження електронної системи розрахунків у громадському транспорті – максимально вивести цю сферу з тіні. Незважаючи на опір приватних перевізників, які звикли «жити в тіні» та не платити податки, електронна система була ефективно впроваджена», – підкреслив міський голова.

Також він розповів, що зараз ведеться активна робота щодо закупки нових великих автобусів та створення єдиної комунальної транспортної компанії, яка буде працювати виключно на інтереси громади, а не приватних перевізників.

Згодом, міський голова Тернополя розповів про ще одну цікаву новацію – інтерактивну карту реєстру комунального майна.

«Це один із сервісів для підвищення відкритості влади та зручності користування тернополянами на основі відкритих даних. Інтерактивна карта комунального майна дозволяє будь-якому користувачу знайти інформацію про усе комунальне майно, яке перебуває у власності громади, побачити, ким орендується, яка площа приміщення. Для цього просто треба зайти на сайт міської ради та обрати в Головному меню «Карта муніципальних даних»»,  – продемонстрував під час презентації очільник Тернополя

Також Сергій Надал розповів про ще одну новацію мерії Тернополя: реєстр містобудівних умов та обмежень.

«У громадян є завжди багато запитань про ті чи інші об’єкти. Де можна проводити будівництво, а де цей процес заборонений. Саме завдяки реєстру містобудівних умов та обмежень, тернополяни мають змогу в он-лайн режимі побачити всі містобудівні умови для початку будівельних робіт, а також всі необхідні документи для спорудження об’єктів», – зазначив міський голова.

Сергій Надал представив на розгляд своїх колег проект автоматизованої системи електронного документообігу «SX-Government», яка вже діє у мерії Тернополя. Понад 450 працівників Тернопільської міської ради отримали доступ до електронних кабінетів користувачів, що є ключовими елементами системи і дозволяють переглядати необхідну робочу документацію, завдання та доручення.

«У Тернополі ця система працює в штатному режимі, забезпечуючи повноцінну роботу всіх структурних підрозділів Тернопільської міської ради. Лише протягом першого тижня експлуатації СЕД оброблено понад 400 електронних документів, що свідчить про потужні можливості системи щодо прискорення документообігу і підвищення якості обслуговування громадян», – заявив міський голова Тернополя.

Також під час свого виступу Сергій Надал ознайомив міських голів та депутатів місцевих рад від ВО «Свобода» з іншими проектами, які забезпечують відкритість влади перед громадою.

Зокрема, у Тернополі було відкрито офіційні сторінки відповідних управлінь у мережі Facebook, де кожен бажаючий у простий і зручний для себе спосіб може, як отримати інформацію, так і повідомити про проблему.

Тернопіль одним з перших приєднався до системи «Відкрите місто», яка дозволяє збирати та аналізувати інформацію про конкретні господарські проблеми і оперативно вирішувати такі проблеми.

Ініціатива «Відкритий бюджет», де мерія спробувала у простій візуальній формі розповісти про складне, тобто про те, які доходи та витрати Тернополя.

Також діє автоматизована система управління відображенням муніципальних даних, де у зручній формі можна знайти інформацію цікаву для підприємця, тернополян та гостей міста. Доповнює таку візуалізацію унікальна система централізованого відеоспостереження, що включає у свою мережу майже 400 вебкамер, котрі передають зображення в режимі «online». Часто саме ця система дозволяє оперативно реагувати на безпекові відгуки.

Система електронних петицій, електронної черги у дитячі садки, відстеження руху громадського транспорту у реальному часі, дистанційна оплата комунальних послуг, зони вільного доступу до Інтернет у громадському транспорті та публічних місцях – це далеко неповний перелік невеликих елементів того, що сприяє відкритості влади, дозволяє кожному управлінцю чути свою громаду і швидко реагувати.

Також у місті діють такий важливий інститут прямого народовладдя як громадський бюджет, коли частина міського бюджету розподіляється на проекти представників громади Тернополя.

Більшість цих проектів запроваджувалися на безкоштовній основі або за співфінансування західних партнерів. Всі ці проекти були передані депутатам від ВО «Свобода» для реалізації в інших містах України

Підготувала Віра CОТНИК