П’ятниця , 29.03.2024

Тернопільська прокуратура на службі Московського патріархату?

Представництва Української православної церкви Московського патріархату, а вірніше – українського представництва Російської православної церкви, в Україні вже давно називають легальними «офісами» ФСБ Росії, а їх працівників – «агентами у рясах».

Тому не має нічого дивного, що патріоти у Тернополі активно протидіють політиці російських священників.

Патріоти проти Московського патріархату

У 2016 році активісти «Правого Сектора» влаштовували акції біля єдиного в Тернополі осередку Московського патріархату, що на перехресті вулиць Бандери та Коновальця у Тернополі. Акції мали мирний характер, «правосеки» лише розмовляли з перехожими, вручали їм інформаційні листівки.

Вже цього року активісти принесли під російську церкву іграшки, облиті червоною речовиною. Таким чином активісти приєдналися до акції, пов’язаної з подіями в Запоріжжі, де священик Московського патріархату відмовився відспівати трагічно загиблу дитину через те, що вона була хрещена в УПЦ Київського патріархату. Це мирні та спокійні акції, які мали намір розкрити прихожанам правду про діяльність Московського патріархату в Україні.

Однак тернопільська прокуратура трактувала ці дії, як такі, які завдали істотної шкоди конституційним правам та свободам прихожан та кліру московської церкви. Тому виникає закономірне питання: кому служить тернопільська прокуратура? На чиєму вона боці у російсько-українській війні?

Адже війна – це не лише бойові дії на Донбасі, це й потужна інформаційна та пропагандистська війна по всій Україні, де Кремль розглядає російських священників як своєрідний «ідеологічний спецназ».

Союз прокуратури і московської церкви?

Більше того, прокуратура Тернопільської області дуже швидко знайшла винних в обмеженні прав вірних російської церкви. Це навіть не «Правий сектор». Це міська рада Тернополя! Вдумайтесь – 17 квітня 2018 року (фактично за два роки після акцій «Правого сектору») прокуратура повідомила, що здійснюється кримінальне провадження саме щодо дій міської ради. В Інтернеті з’явився відповідний документ.

«Кримінал» полягає у тому, що службові особи міської ради несумлінно виконували свої обов’язки, а їхня провина в тому, що вони не зупинили активістів «Правого сектору» проводити роз’яснювальну роботу серед прихожан російської церкви.

До речі, акція «Правого сектору» була досить успішною. Багато прихожан різко негативно ставилися до активістів, але були й ті, які просто не усвідомлювали до кінця, в яку церкву ходять. І тепер відвідують українські традиційні церкви.

Таким чином, на думку прокурорів, мерія винна в тому, що вона не втрутилися і не зупинила активістів «Правого сектору», які агітували перехожих проти московської церкви.

Мерія Тернополя за Українську Україну

Очевидно, причина припису прокуратури в іншому. Можливо, окремим працівникам прокуратури Тернопільської області, як і в часи Януковича, не подобається патріотична позиція мерії на чолі з міським головою Сергієм Надалом.

А обурюватися є чому. Це й публічна підтримка традиційних українських церков, рішення вивішувати революційні червоно-чорні прапори поряд із державними, вшанування й підтримка ветеранів ОУН-УПА та бійців АТО тощо.

Цікаво, чи знає про таку позицію тернопільських прокурорів генпрокурор Юрій Луценко? Свого часу на сцені Євромайдану Луценко цитував слова Степана Бандера: «Ніщо не зупинити ідею, час якої настав».

Дійсно, нікому не зупинити ідею Української України.

Тарас БОРИСЮК