Вівторок , 19.03.2024

Асоціація міст оцінила нестачу коштів на зарплати вчителям у 4,4 мільярди

Економічні новини: за даними Асоціації міст України, дефіцит освітньої субвенції для міст та об`єднаних територіальних громад на виплату заробітної плати вчителям у 2018 році складає 4,4 млрд грн.

школа, клас

При цьому наразі органи місцевого самоврядування здійснюють оплату праці педагогічним працівникам із коштів власних доходів місцевих бюджетів, щоб не допустити затримки із виплати заробітної плати, пише dt.ua.

“Така ситуація не сприяє оновленню матеріально-технічної бази шкіл, а також викликає соціальне невдоволення серед педагогічної спільноти”, – йдеться в звернені Асоціації міст України до прем`єр-міністра Володимира Гройсмана із вимогою переглянути існуючий порядок нарахувань.

Згідно з даними АМУ, дефіцит освітньої субвенції на виплату заробітної плати працівникам освіти мають 76% органів місцевого самоврядування. При цьому в містах-обласних центрах дефіцит сягає 16%, а містах обласного значення дефіцит 20,8%.

Відповідно до закону про державний бюджет на 2018 рік обсяг освітньої субвенції на виплату заробітної плати становить 26,6 млрд грн. при потребі 31 млрд грн., тому на кінець року перед педагогами може виникнути борг розміром 4,4 млрд грн.

Формула при розрахунку субвенцій не враховує при нарахуванні заробітної плати години індивідуального навчання, потреби у збільшенні вчителів, видатки на тимчасово відсутніх вчителів, працівників ресурсно-інклюзивних центрів, вихователів груп продовженого дня, допомогу на оздоровлення та інші параметри нарахування зарплати.

В асоціації просять переглянути обсяги освітньої субвенції на 2018 рік, зокрема за рахунок нерозподілених коштів додаткової дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров`я, а також внести зміни до існуючої формули з нарахування субвенцій на наступний рік.

Зазначимо, що питання вже піднімалось в Міністерстві освіти України. Зокрема у червні було прийнято рішення покрокового вирішення питання фінансування заробітних плат педагогічних працівників у 2018 році з проведенням детального аналізу причин дефіциту освітньої субвенції в окремих громадах.

При цьому Міністерство фінансів наполягало на проведенні оптимізації мережі в громадах, де вартість утримання однієї дитини перевищує середню по Україні, що становить 14,9 тис. грн.

Оптимізація мережі освітніх закладів передбачає призупинення навчального процесу у ряді малокомплектних шкіл.

Читайте також:
Марина Порошенко їде на Тернопільщину відкривати дзеркальну залу Вишнівецького палацу