Четвер , 25.04.2024

Тернопільська обласна рада уже готується до нових виборів?

Пленарне засідання восьмої сесії Тернопільської обласної ради у вівторок, 5 червня, було зірване.

облрада тернопіль

Сутички та сварки – ось власне і все на, що спромоглися депутати.

Каменем спотикання став перспективний план формування територій громад Тернопільської області.

На сесію облради прийшли представники кількох сіл Тернопільського району, які вимагали прийняття перспективного плану, який би передбачав створення об’єднаних територіальних громад з центрами у селах Біла та Підгороднє.

Активним лобістам цього рішення стала фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Їх союзниками на вчорашній сесії виступили фракції “Батьківщина” і “Самопоміч”.

Радикали на сесію навіть підтягнули важку артилерію – з Києва приїхав народний депутат Ігор Мосійчук.

Противниками ініціативи створення громад з центрами у Білій та Підгородньому стали фракції БПП та ВО “Свобода”. Мотив їхньої позиції – відсутність економічної спроможності функціонування таких громад.

Хоча власне в області уже створено ряд дуже дрібних громад, до складу якого увійшли по 3-4 населених пункти і економічна доцільність функціонування таких громад  дуже сумнівна.

Непоступливість обох сторін призвела до сварок і навіть сутичок у сесійній залі. Щоправда, згодом нардеп Ігор Мосійчук на своїй сторінці у соціальній мережі заявив, що його ніхто не бив і бійки не було.

Після кількох годин такої “плідної” роботи зник кворум – покинули сесійну залу депутати від “Свободи” і БПП.

Тож пленарне засідання сесії закрили. Голова обласної ради Віктор Овчарук повідомив, що наступне пленарне засідання відбудеться у п’ятницю, 8 червня.

А тим часом три фракції – Радикальна партія, ВО “Батьківщина” і “Самопоміч”, заявили про намір розпочати процес саморозпуску обласної ради.

Наразі це лише заяви. Навряд чи в реальності ці партії розпочнуть процес саморозпуску, але зі вчорашніх подій очевидно, що окремі політичні сили уже активно розпочали виборчу кампанію.

Основне їхнє завдання показувати слабкість усієї вертикалі влади напередодні президентських виборів, що мають відбутися у травні наступного року.

Тож не виключено, що конфліктами і передвиборчим піаром супроводжуватиметься і подальша робота облради.