Четвер , 28.03.2024

Закрили школу і возять дітей у сусіднє село. Як це виглядає на практиці

Так склалося, що минулого року закрили школу у моєму рідному селі – Маловоди Теребовлянського району. 
шкільний автобус

Прикро, але що поробиш. 18 дітей на 12 працівників – за таких умов важко знайти аргументи для збереження школи. Питання закриття висіло вже десь впродовж десятиліття і все ж минулого року це трапилося.

Хоча, чиновники кажуть, що школу не закрили, а лише 9-річку реорганізували у початкову школу-сад – тобто 5-9 класи закрили, а натомість відкрили групу дитсадка.

І ось як це виглядає на практиці:

1. Робота. Усім працівникам школи (вчителям і техперсоналу) запропонували нові робочі місця – у дитсадку або у сусідніх школах району. Хтось погодився, а хтось не погодився. Добиратися у сусідні села по бездоріжжю на роботу – річ малоприємна. Але, думаю, як могли, так проблему з кадрами намагалися вирішити.

2. Діти. 2-3 дітей батьки віддали в “оренду” до цьоці у Тернопіль або до бабці у сусіднє село Козівського району. Там вони і вчаться. Залишилося 5-6 дітей з 5-9 класів, яких потрібно довозити у Золотниківську середню школу.

3. Шкільний автобус. Люди думали що шкільний автобус буде возити дітей перший місяць, а потім почнуться збої. Але ні. Вийшло трішечки краще, ніж прогнозувалося. Шкільний автобус впродовж всього навчального року їздив регулярно. Навіть одного разу коли замело снігом, то дорогу оперативно розчистили і дітей все одно доставили до школи.

4. А тепер найцікавіше – маршрут і тривалість поїздки у школу. Автобус в село приїжджає о 7.30. Дітям, які живуть не в центрі села, потрібно вийти з дому десь о 7.10, а часом, можливо, навіть і о 7.00.
Шкільний автобус їде через села Раковець, Соснів, там сідають кілька дітей 10-11 класів, які ходять в школу у Золотники.

Потім у селі Надрічне пару зупинок – водій підбирає дітей і везе їх у Соколів (ту школу, яку років два тому відкривав президент).

Із Соколова шкільний автобус їде на хутір Панталиха, там водій підбирає ще кількох дітей і везе їх у Соколів.
У Соколові сідають в автобус діти 10-11 класів і автобус нарешті їде у Золотники. Нарешті діти, які сіли у Маловодах, добираються до навчального закладу.

Якби Колумба прокатали за таким маршрутом, то він би певно подумав, що потрапив в Америку. Але ні то раптом Золотниківська середня школа.

Відстань від школи до школи між Маловодами та Золотниками – 11 км. Але шкільний автобус, їдучи по своєму маршруту, намотує десь 27-28 км.

Час у дорозі займає близько години – часті зупинки, посадка висадка пасажирів, і стан дороги між селами Маловоди та Раковець.

Після завершення уроків шкільний автобус їде за тим самим маршрутом тільки в зворотному напрямку – Золотники- Надрічне-Соколів-Панталиха-Соколів-Надрічне-Соснів-Раковець-Маловоди. До кінцевого пункту призначення автобус прибуває о 16.15. Хоча взимку, коли важка дорога, то трохи з запізненням.

Таким чином, діти у Маловодах виходять з дому до школи приблизно о сьомій годині ранку і повертаються додому близько 17.00.

Що в цьому доброго, я не знаю. Або на відпочинок, або на навчання часу явно не вистачає.

Знайомі кажуть, що дещо схожа ситуація і у селі Гниловоди Теребовлянського району. Там минулого року теж закрили 9-річку і теж діти о сьомій ранку йдуть з дому і близько п’ятої повертаються з навчання.

Розумію, що один шкільний автобус купувати на 5-6-дітей, то якось не по-господарськи. Але і в економії повинен бути здоровий глузд. Бо один шкільний автобус на 10 сіл, це вже явний перегин. І чиновники мали б з тим щось думати.

Джерело: Василь СОЛТИС, Facebook