Субота , 20.04.2024

За три місяці українці витратили у Польщі понад 11 мільярдів гривень

Іноземці продовжують активно їздити на закупи до Польщі. Найбільш активно вони скуповують будівельні матеріали, побутову техніку та електроніку.

За перший квартал 2018 року іноземні громадяни залишили в польських супермаркетах і торгових центрах близько 9,5 млрд злотих (2,3 млрд євро). Це на 1,8% більше, ніж роком раніше, але на 0,2% менше, ніж за попередні три місяці.

Такі дані опублікувало Центральне управління статистики Польщі (GUS).

Найбільше у Польщі традиційно витрачають німці. Їх частка становить 47,4% від загальної суми, яку залишили іноземці.

Українці розташувались на другому місці (19,3%). Наступними стали чехи (12,8%), словаки (8,7%), білоруси (6,9%) і литовці (3,3%). Найменш чисельною групою очікувано стали росіяни – лише 1,6%.

Загалом, витрати українських туристів в польських магазинах продовжують зменшуватись. Протягом січня-березня вони придбали товарів та послуг на трохи більше 1,57 млрд злотих (близько 375 млн євро або понад 11 млрд гривень). Третина цієї суми припадає на мешканців прикордонних районів.

Нагадаємо, у четвертому кварталі 2017 року українці залишили у Польщі 2,1 млрд злотих.

Принципово не змінилась ситуація і з витратами іноземців на одну особу. Попереду – українці. Середня величина їх чеку становила 759 злотих. Це на 3,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Зазначимо, що у попередньому кварталі витрати українців в польських супермаркетах становили в середньому 777 злотих.

Не дивно, що громадяни України очолюють такі рейтинги в Польщі. Багато з них змушені шукати більш дешеві товари закордоном адже, за рахунок низької купівельної спроможності у себе в країні, опинились серед світових лідерів за витратами на продукти.

На другому місці міцно закріпились білоруси – в середньому вони купують на 661 злотий за один раз. Трійку призерів замикають іноземці, які перетинали польсько-німецький кордон – їх середній чек становив 499 злотих.

Далі йдуть росіяни з витратами у 474 злотих, литовці – 468 злотих, словаки 384 злотих. Найбільш економними виявились південні сусіди поляків – середній рахунок чехів склав 274 злотих.

У першому кварталі 2018 року на придбання непродовольчих товарів іноземці виділили 82,7% своїх витрат, на харчі та безалкогольні напої – 13,7%, а на інші витрати (послуги) – 3,5%.

Серед непродовольчих товарів найбільш популярні серед іноземців були матеріали для будівництва та ремонту житла (24,0%), побутова техніка та електроніка (22,3%), а також запчастин та аксесуарів для транспорту (14,0 %).

Цікаво, що самі поляки за цей період витратили за кордоном близько 4 млрд. злотих. Це на 5,8% більше, ніж за перші три місяці 2017 року, але на 2,1% менше у порівнянні з попереднім кварталом.

Джерело: shoppingpl.com