П’ятниця , 29.03.2024

За 800 доларів хабара спритна тернополянка отримала скромний штраф

Штрафом у 8,5 тисяч завершилась хабарна справа для “посередниці”, що отримала 800 доларів США від підприємця нібито за видачу ліцензії для будівельних робіт. На гарячому жінка попалась у січні цього року.

Як випливає із матеріалів суду, “посередницею” була архіваріус ПП “Тернобудтехексперт” Галина Б. А жертвою, на якій надумалась нажитись, директор ТОВ «Захід-інвест 2010».

Сама ж історія зав’язалась у вересні 2017 року, коли останній звернувся доУправління ДАБІ в області, зокрема у відділ ліцензіатів з метою отримати для свого товариства ліцензію на провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів.

Завідувач сектору згодом повідомила підриємцю, що для отримання ліцензії слід зібрати певний перелік документів і порекомендувала звернутись з цим до архіваріуса ПП “Тернобудтехексперт” Галини Б. і дала її контактний номер.

Остання ж, дізнавшись про намір директора отримати ліцензію, надумалась нажитись і запевнила його, що знайома з посадовими особами ДАБІ і для отримання такої ліцензії слід заплатити — 800 доларів.

Шляхом тривалих умовлянь та наведення негативних прикладів із досвіду своєї роботи підбурювала його до передачі коштів. Відтак, ввівши в оману директора ТОВ, таки отримала гроші 29 січня 2018 року у приміщенні рідної фірми. Передавати їх нікому наміру не мала.

У суді жінка вину визнала, розкаялась, просила суворо не карати. Також повністю погодилась із всіма зібраними під час досудового розслідування доказами та відмовилась від їх дослідження у суді.

Відтак Тернопільський міськрайонний суд своїм вироком від 26 червня 2018 року визнав жінку винуватою у вчиненні злочинів за ч.1 ст.190 “Шахрайство”,ч.4 ст.27 “Види співучасників” ч.2ст.15 “Замах на злочин”, ч.1 ст. 369 КК України “Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі”.

Та призначив, у підсумку, покарання у вигляді у вигляді штрафу, розміром у 500 неоподаткованих мінімумів. Це становить 8,5 тис. грн.

Наразі вирок законної сили ще не набрав. Апеляційна скарга на вирок може бути подана протягом тридцяти діб з моменту його проголошення.

Додамо, що у січні після викриття злочину, прокуратура повідомляла про оголошення підозри жінці за ст. 368 КК “Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою” та за ч.5 ст.27 “Види співучасників”.

Йшлося про пособництво до одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданої влади.

Ольга КРАВЕЦЬ