П’ятниця , 26.04.2024

Освітянські реформатори вперто намагаються розкрутити тернополян на свіжі гроші

Петицію з проханням зберегти фінансування груп продовженого дня для початкової школи підтримали понад 300 тернополян.

Дане звернення 23 травня на сайті зареєстрував Андрій Білобрович. Впродовж місяця петицію підтримали 322 тернополян.

“Звертаємось з проханням не скорочувати фінансування груп продовженого дня для загальноосвітніх навчальних закладів нашого міста.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2009 р. N 1121 «Про затвердження Положення про групу продовженого дня загальноосвітнього навчального закладу» п.3 – «Група продовженого дня загальноосвітнього навчального закладу державної та комунальної форми власності функціонує за рахунок коштів відповідних бюджетів…».

Просимо звернути Вашу увагу на те, що більшість батьків учнів початкової школи, які відвідують групи продовженого дня, не спроможні оплачувати перебування дитини, через низький рівень доходів населення м. Тернопіль. Внаслідок чого діти молодшого шкільного віку можуть залишитися без належного нагляду, що суперечить законодавству України”. – йдеться у тексті петиції.

Втім, у міськраді уже ознайомилися з даним зверненням і фактичного нічого втішного тернополянам не відповіли.

Ось відповідь міськради на петицію, яка була оприлюднена кілька днів тому:

“Повідомляємо Вас,У зв’язку з недофінансуванням на заробітну плату педагогічних працівників м. Тернополя на сесії міської ради від 16.03.2018року прийнято рішення «Про звернення щодо виділення додаткових коштів державної субвенції закладам освіти» та направлено Прем’єр-Міністру України Гройсману В.Б., Міністру освіти і науки України Гриневич Л.М., Міністру фінансів України Данилюку О.О у якому ідеться про те, що загальна потреба в додаткових коштах на заклади освіти міста Тернополя становить 41 млн. грн.

Тернопільська міська рада просила виділити додаткові кошти державної субвенції навчальним закладам міста Тернополя у цьому розмірі.

На що отримана відповідь, що ст. 1032 Бюджетного кодексу України передбачено, що освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуванням педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, яка здійснена на основі Формули розподілу освітньої субвенції, виходячи з розрахункової кількості ставок педагогічних працівників, яка визначена на підставі навчального навантаження, розрахункової наповнюваності класів та навчальних планів.

Отже, питання фінансування закладів загальної середньої освіти має вирішуватись за рахунок відповідних бюджетів, не заборонених чинним законодавством. Враховуючи п.4 постанови Кабінету міністрів України від 05.10.2009року №1121 «Про затвердження Положення про групу продовженого дня загальноосвітнього навчального закладу» 4. Під час організації навчально-виховного процесу групи продовженого дня загальноосвітній навчальний заклад державної та комунальної форми власності може надавати платні освітні послуги на договірній основі згідно з переліком платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 року N 38”. – йдеться у відповіді на петицію.

Тобто, Тернопільська міська рада зверталася до Кабінету Міністрів з проханням виділити додаткові кошти, оскільки на освітню галузь міста не вистачає 41 мільйон гривень.

Але у відповідь отримали відписку з натяком про можливість надання платних послуг при організації груп продовженого дня.