Четвер , 28.03.2024

Учасник АТО з Тернопільщини розповів, як скористався державною програмою на створення кооперативу

На початковому етапі створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів значну підтримку для їхнього подальшого розвитку забезпечує держава.

Фінансова підтримка надається усім без винятку кооперативам, не залежно від напрямку діяльності та без обмежень щодо кількості їхніх засновників та учасників, адже згідно законодавства, його можуть створити троє й більше осіб. Про це наголосив в. о. директора департаменту АПК Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Стахів.

«Ми прийняли рішення першочергово підтримувати саме ті кооперативи, у яких серед засновників або учасників є воїни АТО, — зазначив Володимир Стахів. — Кожен окремий кооператив може придбати обладнання на загальну суму 3 млн. грн.

Держава відшкодовує 70% від вартості придбаного обладнання для зберігання й переробки сільськогосподарської продукції. У той же час цьогоріч з обласного бюджету на підтримку кооперативного руху передбачено ще 1 млн. 200 тис. грн».

Державною програмою підтримки кооперативного руху вже встиг скористатися житель Тернопільщини Юрій Бульчак, який три роки тому повернувся із зони АТО й отримав земельну ділянку. У його рідному селі Охримівці Збаразького району знайшлося кілька однодумців, які заради спільної мети вирішили об’єднати зусилля. Кілька місяців тому вони створили плодово-ягідний кооператив, на підтримку якого держава виділила 145 тис. грн.

«Серед членів нашого кооперативу також є хлопці-атовці, які володіють земельними ділянками, тож ми маємо змогу працювати на 7-ми гектарах. Вже замовили саджанці полуниці, ревеню й малини, — розповів Юрій Бульчак. —

Завдяки таким програмам є можливість провадити власний бізнес на своїй землі, замість того, щоб здавати її в оренду».

Довідково:

Департамент агропромислового розвитку обласної державної адміністрації повідомляє, що регіональна комісія з питань надання фінансової підтримки сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам, приймає документи на отримання сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами фінансової підтримки за рахунок державного бюджету.

Для участі в конкурсному відборі кооперативи молочарського та плодово-ягідного напрямів подають регіональній комісії, а також до Мінагрополітики – в електронному вигляді такі документи:

– копію статуту сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу;

– документи, що підтверджують право власності та/або користування земельною ділянкою для членів кооперативу;

– довідку, чинну на дату подання заявки, про відсутність заборгованості більше ніж на шість місяців з податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи доходів і зборів, – у паперовому вигляді або сформовану в електронному вигляді в електронному кабінеті платника податків на офіційному веб-сайті ДФС (перед державним та місцевим бюджетами, Пенсійним фондом України, фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування);

– копію договору з постачальником обладнання;

– копії документів, що підтверджують оплату податку на додану вартість та 30 відсотків вартості придбаного обладнання;

– копію векселя, виписаного постачальнику обладнання;

– копії підтвердних документів щодо одержання сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом обладнання;

 

Копії документів засвідчуються підписом уповноваженої особи сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу.

Прийом документів на участь в конкурсі здійснюється до 15 листопада 2018 року.

Документи подавати за адресою: м. Тернопіль, вул. Кн. Острозького, 14 кабінет 505. Телефон для довідок 52-46-00.

За матеріалами відеосюжету журналістів телеканалу ІНТБ