Вівторок , 16.04.2024

Через масове звільнення військових Міноборони хоче додати їм грошей

Недостатній рівень грошового забезпечення є головною причиною звільнення з лав Збройних сил України після закінчення контракту (36% опитаних).

Міністерством оборони ухвалило рішення про підвищення грошового забезпечення з 1 жовтня 2018 року, але для цього потрібне додаткове фінансування з бюджету в сумі 4,5 млрд грн. Відповідний лист за підписом міністра було направлено прем’єр-міністру Володимиру Гройсману.

Про це повідомляє інформаційний портал Ukrainian Military Pages.

Як зазначається, недостатній рівень грошового забезпечення є головною причиною звільнення з лав Збройних сил України після закінчення контракту (36% опитаних).

Загалом із січня по червень звільнилося одинадцять тисяч офіцерів і контрактників, які мали військовий досвід, ще вісімнадцять тисяч має звільнитися до кінця 2018 року.

До початку 2016 року мінімальне грошове забезпечення військових становило 7 тис. грн. Тоді це була досить значна сума, на яку припадало близько 5 розмірів мінімальної заробітної плати та майже 1,6 розміру середньої зарплати по країні.

Після підвищення соціальних стандартів із 1 січня 2017 року, відповідні співвідношення становили 2,2 та 0,89 раза, що призвело до погіршення матеріального становища військовослужбовців. Це спровокувало відтік військовослужбовців – підготовлених фахівців, на підготовку яких уже були витрачені великі кошти.

Грошове забезпечення військовослужбовців першого року служби становить 7,5 тис. грн за середньої зарплати по країні 8,7 тис. грн.

Тому з метою збереження кадрового потенціалу та залучення на військову службу в Міністерстві оборони опрацьовується питання щодо збільшення з 1 жовтня 2018 року мінімального грошового забезпечення:

рядовому складу – до 9 тис. грн.

офіцерському складу – до 15,3 тис. грн.

За таких умов, для виплати грошового забезпечення в другому півріччі 2018 року потрібен додатковий фінансовий ресурс у сумі 4,5 млрд грн, що необхідно врахувати під час доопрацювання показників видатків держбюджету на 2018 рік.