П’ятниця , 29.03.2024

Вийти заміж за поляка: українка розповіла про ментальні особливості сусідів

Оскільки в Україні, за статистикою, чоловіків менше , ніж жінок, щоб не страждати від самотності, можна орієнтуватись і на іноземців.

Тим паче, що ті дуже полюбляють українок… за вроду, характер, наполегливіть і працьовитість, пише “20 хвилин”.

Про ментальні особливості чоловіків за кордоном розповідають наші землячки, які пізнали іноземне середовище всередині самої країни.

Нарікають без приводу

І ось така близька і водночас далека Польща. Як там працює сімейний інститут та за що поляки так полюбляють українок, розповіла екс-тернополянка, котра переїхала в цю країну на постійне місце проживання Катерина Кузнєцова.

– Польща хоч нібито і близька українцям по духу держава, але польський народ, особливо корінні жителі істотно відрізняються ментальністю, манерами поведінки та навіть побутовими звичками. Як показує практика, тамтешні жителі – дуже привітні, ввічливі та добродушні, хоча більшість і має звичку нарікати без приводу, – розповідає вона.

Наша землячка помітила деякі особливості у правилах місцевого етикету. Так, поляки при зустрічі вітаються за руку, а гарних знайомих цілують у щоку. Шанобливе «пані/пане» працює скрізь – хоч на вулиці, хоч у кафе, хоч в елітному ресторані.

– Мені дуже врізається в очі, як поводяться люди в громадському транспорті: чоловіки пропускають вперед жінок, вони відкривають двері чи притримують ліфт. Насправді це – дріб’язок, але надзвичайно приємно. Хотілось, аби й в Україні чоловіки не забували бути ввічливими, – продовжує співрозмовниця.

Дуже потішив тернополянку той факт, що в Польщі категорично заборонено палити на зупинках громадського транспорту. Тому чоловіка із цигаркою в роті ловиш не на кожному кроці, а лише у спеціально визначених для того місцях.

Самі громадяни та поліція жорстко контролюють курців та в разі порушення виписують їм досить великі штрафи.

Повертаються із заробітків

На відміну від українців, польські чоловіки більше навчені до порядку. Чи не на кожному кроці стоять урни, господарі прибирають за собаками, а в громадському транспорті кожен обов’язково платить за проїзд.

Контролера там рідко зустрінеш, а от «зайців» не бракує, при  чому вони – переважно з інших країн, у тому числі і нашої.

– Поляки також працюють у різних сферах, дехто їде на заробітки далі в Європу. Але різниця між ними і нами в тому, що вони повертаються жити на рідну землю, чого не скажеш про нас, – говорить Катя. – Зараз з новим президентом Анджеєм Дудою жінкам стало легше жити.. .На кожну дитину держава виділяє допомогу – 500 злотих щомісяця. І ще +130 злотих дають на кожну дитину, якщо сім’я малозабезпечена.

Тому, якщо в жінки мінімальна зарплата, їй не вигідно йти на роботу, адже тоді всю допомогу відміняють. Якщо чоловік гарно заробляє, то родині на життя вистачає. Ще цього року ввели допомогу на всіх учнів – 300злотих. А той, хто йде до школи, отримує ще й кошти на те, щоб купити все необхідне на початок навального року.  Мене, як маму, це дуже тішить.

Відпочивають не за всі гроші

У плані залицянь, як помітила Катерина, поляки не дуже відрізняються від українських. Хоча за всіх сказати не може.

– У кожній хаті по лопаті… Є такі, котрі зловживають алкоголем, є такі що зраджують, а  такі, що своїх жінок на руках носять, – продовжує вона. –  Як і в інших європейських країнах, у Польші не практикують рано одружуватися.

За останніми даними Головного Статистичного Управління Польщі (сайт – http://vsetutpl.com), у країні кількісно переважають представники прекрасної половини людства. Серед 38,5 мільйонів поляків, жінок – 52%, тобто у містах на 100 чоловіків припадає аж 111 жінок, а у селах – 101.

Молодь у Польщі стає все менш консервативною і охоче наслідує європейський підхід до одружень – чим пізніше, тим міцніше.

За статистикою, польські жінки виходять заміж в середньому у 26,4 років, а польські чоловіки сходять з холостяцької стежки у віці 28,4 років.

– Чоловік і жінка дуже довго зустрічаються – 5-10 років перед одруженням… Часто молоді польські пари їдуть на заробітки, спочатку збирають кошти на будинок, весілля, і лише потім одружуються. А в нас так сумно склалося, що по всіх традиціях весілля дітям роблять батьки, – зауважує жінка.

Обов’язки в родинах поляки ділять по-різному. Тут, за словами землячки, добре працю фраза: «Як постелиш, так і виспишся». Є сім’ї, де керує дружина, а є навпаки.

– Життя в Польщі, як на мене, більш розмірене та спокійне. Українські чоловіки та жінки стрімголов біжать на роботу та працюють до останнього клієнта. Тут не так. Я, наприклад, була шокована з розповіді подруг. Ті ходять до перукаря 5-10 років, і якщо майстер працює до шостої, то лише до шостої. Вона не ввійде у твоє положення, навіть якщо ви знайомі з десяток років. Опускає ролети і «До побачення!», – наголошує співрозмовниця.

– Думаю, що жінки тут щасливіші. Вони не таскають по десять сумок з магазину, сімейні, як правило, мають автомобілі. Сім’ями поляки їздять відпочивати і не за останні гроші, як ми, а за зарплату. Цікаво проводити вікенди – теж тамтешня традиція.

Люблять за працелюбність

Українок поляки люблять – за вроду, харизматичність та працелюбність. Їм подобається наша турботливість. Ментально з поляками, якщо жінка із Західної України, особливої різниці немає. Поляки, як і українці, – християни. Деякі святкування в них відрізняються. Їх, приміром дивують наші гучні гуляння на Новий рік, чи обряди на Водохреще, – каже Катя.

Втім, не варто забувати і про те, що деякі поляки досить зверхньо ставляться до українців. Є такі, котрі досі вважають нашу територію своєю колонією. Лицемірство – воно таки присутнє в соціумі.

Окремі польські роботодавці сприймають наших чоловіків, як дешеву робочу силу,  а жінок розглядають, як об’єкти сексуальних втіх, – додає екс-тернополянка.

Скрізь є плюси і мінуси. Українські чоловіки на думку жінки, більш симпатичні. Поляки для неї ззовні не настільки привабливі, хоча на смак товариш не всяк.

Цікаві факти про польську романтику:

Поляки найраніше серед усіх чоловік у ЄС одружуються.

Польські чоловіки в перший раз одягають обручку в середньому у 29 років, тоді як скандинави одружуються вже після 25, а іспанці – у 34.

Польки стають дружинами трохи раніше від чоловіків – у 27. Молодшими нареченими у ЄС є тільки мешканки Болгарії та Румунії.

39% поляків вважають, що весілля має бути організоване так, щоб родина та друзі пам’ятали його ще півстоліття. 44% натомість вважають шлюбну імпрезу зайвою витратою грошей.

82% поляків, хто все-таки дійшов до вівтаря і пережив весільний банкет, своїм шлюбом задоволені.  Три чверті поляків та польок визнають, що секс є важливою складовою їхніх стосунків.

Понад 70% опитаних у віці від 16 до 49 років займаються сексом принаймні раз на тиждень. Протягом 10 років існування найбільшого польського Інтернет-сервісу знайомств Sympatia поляки створили понад 5 мільйонів профілів. Тобто, щошостий дорослий у Польщі хоча б раз намагався знайти собі пару у всесвітній мережі.

За інф. CBOS/natemat.pl/ceneo.pl/wyborcza.pl/rp.pl/sympatia.pl/О.Б.

One comment

  1. Дівчата – не будьте наївними! Коли одружуєшся то окуляри рожеві заважають думати про негативні сторони одруження, а саме розлучення. Як ділити дітей будете? Адже чуже законодавство буде не на вашій стороні.