Четвер , 25.04.2024

“Міф розвіяно — гроші дають!”: семеро сільських жителів отримали по 50 тис. грн на втілення мрії

Семеро жителів Тернопілля нещодавно стали переможцями мікрогрантового конкурсу проектів для сільських громад, організованого за підтримки агрохолдингу МХП та Громадського центру “Еталон”.

Кожен із них отримає 50 тисяч гривень на розвиток власної справи або її започаткування.

Вручали сертифікати переможцям в Івано-Франківську 31 серпня.

— Ідея конкурсу полягає в тому, щоб розвивати сільську місцевість, започатковувати сільський бізнес, який буде корисним як для окремих територій, так і країни в цілому, — каже радник голови правління МХП Дмитро Камбулов. — Ми розуміємо, що в Україні досі утримується негативна тенденція щодо еміграції. Для того, щоб зупинити відтік людей, залишити їх в селах і довести, що провадити успішний бізнес можна і вдома, ми пропонуємо їм свою допомогу. Наша компанія, як представник соціально-відповідального бізнесу, намагається не стояти осторонь таких проблем і сприяти їх вирішенню.

За інформацією організаторів, конкурс проводиться уже три роки поспіль. Вперше, у 2016 році, у ньому взяли участь мешканці трьох районів Черкаської області. Починали із 10 грантів по 40 тисяч. Наступного року конкурс поширився і на Вінницьку область.

Сьогодні в ньому беруть участь жителі сіл у 22 районах у п’яти областях — Черкаській, Вінницькій, Дніпропетровській, Тернопільській та Івано-Франківській. Загальний бюджет цьогорічного конкурсу — понад чотири мільйони гривень, а переможці отримали 83 сертифікати на 50 тисяч гривень кожен.

— На території Тернопільської та Івано-Франківської областей цей конкурс проводиться вперше, — говорить Дмитро Камбулов. — Охочих було багато. Навчальні семінари до конкурсу відвідали майже 200 осіб. Відібрали близько 30 перспективних проектів, 17 з яких стали переможцями: 10 — із Івано-Франківської області та семеро — із Тернопільщини. Критеріями відбору стали як економічна доцільність проекту, так і соціальна складова бізнесу: створення нових робочих місць, розвиток регіону та користь для сільських громад. Думаю, що через такі ініціативи люди зрозуміють, що все — у їхніх руках, а для того, щоб змінити своє життя, потрібно наполегливо працювати.

У що вкладуть гроші

Змінити своє життя і не тільки тепер зможуть семеро мешканців Тернопільщини, зокрема, Бережанського, Збаразького, Монастириського районів. Адже завдяки грантам хтось наважиться відкрити власну справу, інші отримають кошти на її розвиток.

— Знайомі мені казали, що не може такого бути, аби хтось просто так дав тобі гроші на твій бізнес, — каже житель села Комарівка Монастириського району Володимир Бойко. — Однак вже сьогодні такий міф розвіявся. Дають! Приємно, що ми, сільські жителі, комусь потрібні.

Пан Володимир, як він розповів після отримання сертифіката, займається заготівлею сільськогосподарської продукції від населення і реалізовує її в Івано-Франківську та Тернополі. Виграний грант він використає на придбання холодильного обладнання.

— Для того, щоб довезти продукцію до великого міста, мені потрібне холодильне обладнання, — продовжує він. — Звісно, воно коштує більше 50 тисяч, тому залучатиму ще й власні кошти. Завдяки конкурсу я переконався, що є над чим задуматись нашим підприємцям, які бояться “постукати в двері”. А стукати треба, щоби досягти чогось в житті.

Розвивати власну справу завдяки гранту зможе тепер і житель села Волощина Бережанського району Ярослав Хмарний. Чоловік очолює у себе вдома кооператив “Волошковий край”.

— Ми займаємось вирощуванням ремонтантної малини, — розповідає він. — І нам потрібні агрегати для того, щоб обробляти землю під кущі, бо руками зараз багато не зробиш. Тому ми вирішили придбати дискову борону і косарку, адже технології зараз активно розвиваються, а ми досі користуємось старою технікою. Тож, почувши про можливість отримати допомогу, вирішили взяти участь у конкурсі.

Як розповів пан Ярослав, заробіток на малині — не з легких. Адже наробитися біля неї треба, а ціна сьогодні на неї — невисока.

— Але для людей, які можуть отримати “живу” копійку в селі, — досить непогано, — додає він. — Щодня або через день хтось заробляє 300 грн, хтось — 400, а хтось — навіть 700. Усе залежить від того, як збирати малину, як облаштований полив на ділянці тощо. Тож поступово справи налагоджуються, але бажано, щоб були трохи вищі ціни. Потрібно, аби представники великого бізнесу за прикладом МХП могли посприяти у таких питаннях, як переробка продукції. Буде більше можливостей для переробки — ціна піде вгору. Бо малина — такий продукт, що довго не постоїть: день-два — і вже треба переробляти.

Щоб реалізувати мрію, їздив на заробітки

Реалізувати свою мрію завдяки виграному гранту зможе тепер ще один переможець — житель села Божики Бережанського району Олексій Вовк. Чоловік працює у школі вчителем, однак хоче відкрити власний міні-готель.

— Побачив у Фейсбуці пост про конкурс — і загорівся, — розповідає він. — Раніше в мене була ідея — зробити в будинку, у якому не проживаю, маленький міні-готель на 12 осіб. А все тому, що кожного року, коли приїжджають до нас діти зі Сходу, виникають проблема з їхнім поселенням. Місцева влада щоразу звертається до вчителів, просить взяти дитину, аби вона на Різдво могла побувати в селі та відчути радість свята. І тому вирішив створити такий готель, аби поселяти туди діток із керівником. Звичайно, для них це буде абсолютно безкоштовно, а таке проживання включатиме триразове харчування. Поселенці зможуть відвідувати усі заходи, які будуть проходити під час Різдвяних свят. Свій готель чоловік вирішив назвати “Вовче лігво”. Така “грізна” назва пов’язана з тим, що в самого грантера прізвище Вовк.

— Мені знайома сказала, мовляв, якщо ти будеш думати над назвою — називай “Вовче лігво”, — каже пан Олексій. — Такої назви ніде немає. Назва визначила і стиль оформлення інтер’єру.

Звісно, на такий проект потрібна значна сума коштів. Щоб втілити свою ідею, підприємець їздив на заробітки в Чехію. Усі зароблені гроші уже вклав у мрію.

Розширятимуть локації

Важливою перевагою конкурсу усі переможці називають те, що його організатори не просто дали гроші, а й допомагають бізнесменам-початківцям робити перші самостійні кроки. МХП спільно із партнерами проводять навчальні семінари, де допомагають створювати бізнес-плани і дають практичні рекомендації для їх успішного втілення.

Так, за інформацією партнера конкурсу на Тернопільщині Громадського центру “Еталон”, шлях до гранту складався з кількох етапів. На першому проводилися семінари, де люди дізнавалися про цей проект і заповняли заявки на участь. Далі — захищали свої бізнес-плани і проходили відбір.

На заключному етапі конкурсу кожен учасник презентував власну ідею і ділився планами щодо її реалізації. — Нам буде приємно спостерігати за успішністю таких проектів, — каже радник голови правління МХП Дмитро Камбулов. — Сподіваємось, що подібні ініціативи підтримають й інші представники бізнесу.

Ольга КРАВЕЦЬ