Четвер , 28.03.2024

Тернополянин вигадав крадіжку, бо боявся зізнатися батькам, на що потратив гроші

21-річний тернополянин витратив на власні потреби 1000 грн, але так не хотів розказувати рідним про потрачені гроші, що придумав грабіж.

Хлопець зателефонував у поліцію та повідомив про злочин.

Як результат — вигадка привела до відкриття кримінального провадження, фігурантом якого став він сам. Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 11 вересня.

Інцидент трапився, відповідно до матеріалів суду, 2 червня 2018 року. Арсен Г. о зателефонував о 23:24 год. на спецлінію «102» та повідомив, що близько 23:20 невідомі особи, погрожуючи, відкрито викрали в нього грошові кошти у сумі 1000 гривень.

Таку ж лінію чоловік гнув і у кабінеті слідчого, будучи попередженим про кримінальну відповідальність за неправдиве повідомлення.

Уже наступного дня відомості за цим фактом були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочатодосудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 186 КК “Грабіж”. Під час досудового слідства власне і з’ясувалось, що злочин він вигадав з метою приховування від рідні того, як він саме розпорядився своїми грішми.

Таким чином він “навигадував” собі на кримінальне провадження за ч. 2 ст. 383, ч.2 ст. 384 КК України. Надалі хлопець пішов на угоду про визнання винуватості з прокуратурою, яку, власне, і затвердив своїм вироком суд та призначив узгоджене сторонами покарання.

Відповідно до угоди, суд визнав Арсена Г. винуватим за ч. 2 ст. 383 “Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину”, ч. 2 ст. 384 КК “Завідомо неправдиве показання” і дав, у підсумку, рік умовно.

Поки що вирок законно сили не набрав. Апеляційна скарга на вирок може бути подана до апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення

Ольга КРАВЕЦЬ