Вівторок , 23.04.2024

Форум «День Діалогу з владою»: У Тернополі підняли питання виживання місцевого самоврядування України

23-24 вересня у Тернополі відбувся Форум місцевого самоврядування «День Діалогу з владою», який організувала мерія нашого міста спільно з Асоціацією міст України в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні».

Цей захід має всі шанси стати історичним не тільки для нашого міста, а й для України. Форум вже назвали переломним моментом процесу децентралізації в державі. Адже, сьогодні в Україні стоїть питання не розвитку, а виживання місцевого самоврядування.

Топ-десант з Києва та Ради Європи

У Форумі прийняло участь близько 400 представників з усіх регіонів України. Були присутні прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, голова Асоціації міст України Віталій Кличко, генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер.

До дискусії долучилися Міністр освіти і науки Лілія Гриневич, Міністр соціальної політики Андрій Рева, заступник Міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк, заступник в.о. Міністра фінансів Юрій Джигир та інші.

Модерував дискусію очільник Тернополя Сергій Надал, який є також Головою Комітету Правління Асоціації міст України з питань бюджетної політики.

Гройсману сказали правду у вічі

Найбільш гострі дискусії відбувалися щодо фінансової децентралізація. Як відомо, Київ перекидає на міста все більше фінансове навантаження, однак додаткових коштів у місцеві бюджети надходить все менше. Це може спричинити фінансовий колапс українських міст. Зупинити їх розвиток.

Для прикладу, у рамках децентралізації Тернопіль отримав вдвічі більше видатків, ніж надходжень. У наше місто надійшло 394 млн. грн. надходжень, а додаткові видатки склали майже вдвічі більше – 664 млн. грн. Схожа ситуація й в інших містах України.

Особливо критична ситуація у сфері освіти та охорони здоров’я. Якщо уряд не зрозуміє всю небезпеку ситуації, освітяни та медики по всій Україні можуть залишитися без зарплат як у 90-і роки ХХ століття.

Головним результатом роботи Форуму «День Діалогу з владою» стало спільне звернення усіх мерів України до уряду із пропозицією переглянути показники надходження коштів у місцеві бюджети.

Від рішення уряду залежить дуже багато: чи буде взагалі в Україні продовжуватися розвиток місцевого самоврядування. Наразі виглядає так, що київські чиновники взяли курс на згортання процесу децентралізації в Україні. У Тернополі їм нарешті сказали правду. Сказали правду всі: від Сергія Надала та Віталія Кличка до мерів найменших районних центрів.

Позиція прем’єр-міністра збільшити податки для простих тернополян

У свою чергу прем’єр-міністр України дуже цікаво відповів на звернення мерів щодо хронічного недофінансування бюджетної сфери. Відповів на прикладі Тернополя.

«У Тернополі ставка на податок на нерухоме майно становить 1%, максимальна ж – 1,5%. Знаю багато міст, у яких вже ця ставка в межах 1,5%. Плата за землю. У сусідньому Хмельницькому 1 метр квадратний землі – 353 грн., а в Тернополі – 251 грн. Ось де треба шукати додаткові кошти»,- заявив Володимир Гройсман.

Якщо перевести на просту мову, то прем’єр запропонував міській владі Тернополя просто піднімати податки та вичавлювати останні соки з тернопільського малого і середнього бізнесу та простих тернополян.

Позиція міського голови Тернополя була категоричною. «Збільшення податків у наш час – це знищення малого та середнього бізнесу, ще більше зубожіння простого люду. Тернопіль обрав протилежний шлях – максимальна, в тому числі й податкова підтримка бізнес.

Саме завдяки такі політиці, завдяки розвитку місцевого бізнесу, Тернополю вдається залучати додаткові кошти. У тому числі й на виплати зарплат вчителям та медикам, які мають йти з центрального бюджету», – зауважив Сергій Надал.

Тішить те, що прем’єр і міністри нарешті дізналися правду. Адже досі складалося враження, що уряд живе на окремому «владному Олімпі», звідки взагалі не бачить проблеми місцевих громад.

Підсумовуючи цей короткий огляд, можна сказали одне – тернопільський Форум місцевого самоврядування «День Діалогу з владою» став майданчиком, де представники місцевих громад нарешті відкрили очі київським топ-чиновникам на величезні проблеми з фінансуванням українських міст.

Не Грушевського та Банкова, а саме місцеві громади – це основна української держави. Їх розвиток – це розвиток української держави. Доводиться лише сподіватися, що у Києві очі топ-чиновників знову не закриються.

Микола САВЧЕНКО