Четвер , 25.04.2024

5000 гривень на місяць: скільки насправді селяни заробляють на продажі молока

Тримаючи на господарстві дві корови, щомісяця від продажу молока можна отримувати близько 5000 гривень.

Закупівельні ціни на молоко зараз вкрай низькі. Впродовж літа у багатьох населених пунктах Тернопільщини ціни на молоко коливалися в межах 3,80-4,20 грн./л.

До прикладу, минулоріч влітку закупівельні ціни на молоко становили близько 5 грн. за літр.

Цього ж року під кінець серпня селянам платили переважно по 4 грн. за літр молока. За таких умов заробітки на продажі молока є невисокі.

Наприклад, хороша корова дає 25 літрів молока за добу (по 8-9 літрів за одне доїння). Щодня 4-5 літрів сім’я залишає для власних потреб, решту – продає. Виходить 80 гривень на добу доходу від продажу молока (20 л х 4 грн.)  і це буде 2400 грн. на місяць.

Якщо сім’я тримає дві корови, тоді добовий надій буде становити близько 50 л.

5 л. молока собі, 45 л. – на продаж. І тоді добова виручка сягатиме 180 грн. А місячна – 5400 грн.

Від трьох корів можна надоїти молока на 8400 гривень (70 літрів х 4 грн х 30 днів = 8400 грн.).

В осінній та зимовий період надої падають, але тоді зростає вартість молока. Тому суми залишаються практично ті ж самі.

На перший погляд, прибутки так ніби нічого, але насправді селяни вважають, що заробітки від продажу молока є вкрай низькими.

По-перше, 5400 чи 8400 грн. – це не є чистий дохід. Щоб корова добре доїлася, треба ще добре потратити коштів і зусиль на заготівлю і закупівлю кормів.

По-друге, щоб продавати майже увесь добовий надій, треба мати холодильники для збереження обідішнього і вечірнього молока до наступного ранку.

І по третє, 8-9 літрів за одне доїння, або 24-25 літрів за добу – це досить хороший результат. Чимало корів дають значно менше. Та й зрештою корова не доїться усі 12 місяців.

Якщо тримати дві корови на обійстю, то на роботу ходити вже складніше – треба комусь одному із членів сім’ї постійно бути вдома та займатися доїнням, годуванням, заготівлею кормів тощо.

А станом на нинішній час 5400 грн. – це не є вже такий великий дохід. Влаштувавшись десь на пристойну роботу чи поїхавши на заробітки, можна заробити значно більше.

Зазвичай, 1-2 корови зараз тримають “молоді” пенсіонери – люди, які недавно вийшли на заслужений відпочинок, і ще добре чуються в силах.

Тоді 2400 грн. чи навіть 5000 грн. – це непоганий “бонус” до пенсії, який власне перевищує і саму пенсію.

По 2 корови часто тримають безробітні передпенсійного віку. Тоді за молочні гроші вони й  виживають.
3 корови і більше – зараз це рідкість, але є ще у селах і такі поодинокі господарі.

Молоді сім’ї тепер часто відмовляються від утримання корів. Якщо бодай хтось один з подружжя їздить на сезонні заробітки, тоді самому дати собі раду з коровою трохи складно – годівля, заготівля кормів і т. д.

Якщо обоє працюють на постійній роботі, тоді теж це обтяжливо. Та й зрештою, корова робить  селян невиїзними. Постійно бодай хтось один з членів сім’ї мусить бути вдома.

Відтак, складність в утриманні худоби та низькі закупівельні ціни призводять до того, що охочих займатися молочним бізнесом у селах Тернопільщини з кожним роком стає все менше.

Ольга КРАВЕЦЬ