Середа , 24.04.2024

Пологи у Китаї: жителька Тернопільщини шокувала китайців своєю поведінкою під час вагітності та після пологів

Як шокувала своєю поведінкою під час вагітності та після пологів китайців? 

Розповіла кременчанка Світлана Дзюма. Молода жінка каталася на велосипеді та танцювала на 8-му місяці вагітності. Для китайських майбутніх матусь це категорично заборонено. Їм навіть не рекомендують їсти шоколад.

– Насамперед тут до вагітності ставляться, як до якоїсь болячки: те не роби, там не ходи. Шоколаду не їж, бо дитина буде темна. Одного дня мій чоловік виставив у себе на сторінці фото, де я вагітна на велосипеді. Ви не уявляєте, скільки було коментарів. Як так, вона що здуріла? Або ж де на 8-му місяці танцюю – взагалі, слів немає. У період вагітності китаянки без допомоги, чи то перший чи ж дев’ятий місяць, навіть не вийдуть самостійно по сходах, – розповідає Світлана, яка народила у Китаї донечку трохи більше місяця тому.

Та найбільше кременчанку вразив перший місяць після пологів – юедзи.

– А ось перший місяць після пологів (юедзи) для мене був взагалі не зрозумілий. У цей період ще з давніх давен породіллі заборонялось вставати з ліжка. А всі хатні справи на себе бере свекруха. Навіть сама прискіплива. Миє, прибирає, готує їсти, приносить дитину для годування. Вони і дотепер дотримуються цих традицій. Жінкам забороняється купатися, мити волосся, вживати холодну їжу та напої. Моя свекруха й досі за 5 років не може звикнути до того, що я п’ю холодну воду, вони вважають що від неї буде боліти живіт. Дуже бояться вітру в перший місяць. Хоча вони й не виходять на вулицю в цей період, але після пологів, навіть в 40-градусну спеку, можна зустріти 90% жінок в теплих шапках, носках, так би мовити, аби не продуло.

Та з деякими китайськими традиціями щодо породіль Світлана таки погоджується.

– Насправді, я вважаю, що це дуже правильно – дати місяць для відпочинку матері, якщо в міру. Без фанатизму, хоча б дозволяти ходити в душ. Я, коли вже змогла у лікарні встати з ліжка, першим ділом пішла мити волосся. Ох, бачили б ви вираз обличчя медсестер та родичів китайських. Вони таке бачили вперше за все своє життя, – ділиться враженнями Світлана. 

Та, попри все, чоловік кременчанки підтримував її в усьому і дав право вибору. – Дякую чоловікові за підтримку, він дав мені право вибору. Сказав: роби що хочеш, ти не китаянка. Сусіди були шоковані, що я через тиждень після пологів виходила на вулицю, я кожному мала пояснити, що ми українки – сильні жінки.

Джерело: “Терен”.