П’ятниця , 26.04.2024

Тернопільські депутати просять уряд переглянути умови надання субсидій для заробітчан та безробітних

Переглянути умови призначення житлових субсидій просять в уряду депутати Тернопільської міської ради.

 

Відповідне звернення до Кабінету Міністрів було прийняте на сесії Тернопільської міської ради у п’ятницю, 5 жовтня.

Депутати своє прохання аргументують тим, що ціни на комунальні послуги зростають, а добробут людей не змінюється. І при цьому після введення нових правил кількість отримувачів субсидій скоротилася у Тернополі з 48159 до 8066.

Зокрема, Тернопільські міські обранці просять в уряду переглянути пункти, що стосуються надання субсидій заробітчанам та безробітним.

Ось повний текст звернення:

Тернопільська міська рада висловлює стурбованість щодо встановлених обмежень для громадян при призначенні субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

З прийняттям постанови КМУ від 27.04.2018 № 329 в м. Тернополі значно зменшилася кількість одержувачів житлових субсидій, а саме з 48159 домогосподарств станом на 01.05.2018 до 8066 – станом на 01.10.2018.

Оскільки доходи громадян не збільшилися, а тарифи на оплату житлово-комунальних послуг зростають, вважаємо не обґрунтованими такі різкі зміни.

Значна частина сімей опинилася в важкому матеріальному становищі та не спроможна буде в опалювальний період 2018-2019 років оплачувати житлово-комунальні послуги. Підприємства – надавачі послуг в результаті заборгованості не доотримають надходження коштів, що суттєво вплине на їх господарську діяльність.

Враховуючи соціальну значимість даного питання, просимо переглянути Положення про порядок призначення житлових субсидій, введене в дію з 01.05.2018 та розширити повноваження Комісій, утворених виконавчими комітетами міських рад щодо призначення субсидій:

– Коли у складі домогосподарства або у складі сім`ї члена домогосподарства є повнолітні особи у яких відсутні доходи або доходи менші ніж розмір мінімальної заробітної плати або вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов`язкове соціальне страхування і які перебувають в складних життєвих обставинах – призначати субсидію без додаткових вимог, а саме наявності довідки лікарсько-консультативної комісії та сплати єдиного соціального внеску в розмірі не меншому ніж мінімальний.

– Коли у складі домогосподарства є особи, які були за кордоном більше 60 днів, а сім`я перебуває в складних життєвих обставинах.

– Загальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв. метрів для квартири і 200 кв. метрів для індивідуального будинку за умови, що в квартирі чи будинку зареєстровані лише непрацездатні особи або сім`я перебуває в складних життєвих обставинах.

– При призначенні субсидій не враховувати членів сімей, які зареєстровані, але фактично не проживають.