П’ятниця , 26.04.2024

У Тернополі хабарника зі “швидкої” оштрафували і навіть не звільнили з роботи

25 тис. 500 грн штрафу за тисячу доларів хабара — так покарав Тернопільський міськрайонний суд заступника головного лікаря, спійманого правоохоронцями у червні.

Вирок у цій справі суд виніс 25 вересня.

Нагадаємо, заступник директора комунального закладу охорони здоров’я Тернопільської обласної ради (станція швидкої допомоги на вул Рєпіна – ред.) вимагав та одержав неправомірну вигоду в сумі 1000 доларів США від місцевої жительки. За цю суму зловмисник обіцяв їй посприяти у працевлаштуванні медсестрою у комунальному лікувальному закладі.

Під час документування факту неправомірної вигоди посадовець намагався утекти від правоохоронців на власному авто, проте не справився з керуванням і його автівка врізалась у дерево. Відразу після ДТП зловмисника затримали, про це повідомляла прокуратура 4 червня.

Згадуваний зловмисник, як випливає із матеріалів суду, заступник директора – головний лікар з оперативної роботи, медицини катастроф та цивільного захисту населення Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Дубчак.

На цій посаді він — із 23 січня 2017 року. 5 червня йому повідомлено про підозру у вчиненні ним злочину, передбаченого ч. З ст. 368 КК України “Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою”. Санкція цієї статті передбачає від 5 до 10 років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.  А як міру запобіжного заходу – обрано домашній арешт та згодом відсторонено на час слідства  від посади.

Проте до суду справа уже пішла за ч.2 ст. 369-2 КК “Зловживання впливом”, санкція якої передбачає покарання у вигляді штрафу — від 750 до 1500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

У суді обвинувачений – Володимир Дубчак свою вину визнав повністю, щиро розкаявся та просив суд суворо його не карати. Він погодився зі всіма зібраними досудовим слідством доказами та просив не досліджувати їх у суді. Суд прислухався.

Вироком від 25 вересня він визнав лікаря винуватим в зловживанні впливом — ч.2 ст. 369-2 КК і призначив покарання у вигляді максимально можливого штрафу — 1500 неоподаткованих мінімумів, що становить 25 тис. 500 грн.

Поки що вирок законної сили не набрав. Він може бути оскаржений до апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

 Ольга КРАВЕЦЬ

Читайте також:
У Тернополі лікар отримав 1000 доларів хабара і, втікаючи від поліції, в’їхав у дерево (ФОТО)